Ministarka Marija Obradović: Želimo modernu javnu upravu
Foto: Javna Uprava

Reforma javne uprave uz podršku Evropske unije

Ministarka Marija Obradović: Želimo modernu javnu upravu

Društvo -

Stvaramo efikasnu javnu upravu koja će da bude praktičan servis građankama i građanima Srbije - to će biti jedan od ključnih prioriteta

Za nas u Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu (MDULS) veoma je važno ne samo šta radimo nego i način na koji to radimo. U tom smislu, savremeni sistemi javne uprave počivaju na čitavom nizu principa od transparentnosti u radu, trošenju javnih sredstava, preko inkluzivnog i otvorenog procesa donošenja zakona i svih odluka od važnosti za građane, do jasnih i za sve jednakih procedura za zapošljavanje u upravi, sprovođenja javnih nabavki itd., kaže ministarka Marija Obradović.

Kao prioritete u svom radu navodi proces reforme sistema plata i još snažniju podršku lokalnim samoupravama.

- Ono što je posebno važno jeste budžet koji je planiran za 2021. godinu i odluku Vlade Republike Srbije da za preko 50 procenata uveća budžet ovog ministarstva. To ne znači samo da smo mi dobili više novca za neke postojeće aktivnosti, to znači i da je i za Vladu reforma javne uprave (RJU) i podrška lokalnim samoupravama jedan od prioriteta. Više novca znači da ćemo moći da implementiramo projekte na lokalu, ali takođe ćemo jedan deo sredstava upotrebiti za jačanje kapaciteta ljudi koji su zaposleni u državnoj upravi i u lokalnim samoupravama, pre svega kroz obuke u Nacionalnoj akademiji za javnu upravu.

Ona ističe i značaj nastavka prakse otvaranja Jedinstvenih upravnih mesta (JUM).

- Šta je JUM? To je jedno mesto u opštini gde se nalazi nekoliko šaltera koji su vama na usluzi. Dakle, dođete na jedan šalter i tu završite sve što vam je neophodno. Tu predate svoj dokument, pisano, usmeno iznesete svoj zahtev i vi ćete na istom tom šalteru dobiti rešenje svog problema. To je mnogo lakše nego ranije, kad ste lutali po različitim službama, tražili gde je rešenje za vaš problem. Sada će službenik koji vas primi primiti vaš zahtev, sam će u Centralnom registru stanovništva pronaći potrebne dokumente o vama, kao npr. izvod iz matične knjige rođenih i drugo, jer JUM štedi i vaše vreme i novac. Do kraja godine imaćemo 14 gradova i opština koje imaju JUM, poslednji su Pirot i Kuršumlija, ali smo mi upravo potpisali ugovore sa Paraćinom, Topolom i Kosjerićem. Raspisali smo novi javni poziv, 40 miliona dinara za narednu godinu, da opremimo neka nova jedinstvena upravna mesta u Srbiji. Sada uvodimo novu praksu, svakog četvrtka sa svojim saradnicima primam predstavnike lokalnih samouprava, razgovaramo konkretno o projektima koje oni žele da podržimo, ali ih povezujemo sa drugim ministarstvima i tražimo rešenja. Znate, nijedan projekat nije vezan isključivo za naše ministarstvo. Radimo interresorno i moram reći pomalo zloupotrebljavam i svoje lične kontakte sa ostalim ministrima da pronađemo rešenja. To je suština ovog ministarstva, dajte da rešavamo sve što možemo, da budemo što efikasniji i praktičniji - kaže ministarka Obradović i dodaje:

- Želimo modernu javnu upravu, ali važno je da shvatimo da sve promene koje želimo da napravimo jesu dobro opisane u Strategiji reforme javne uprave, ali da smo mi ti koji sprovodimo reformu.

Podrška EU 200 miliona evra u poslednjih 10 godina

Podrška EU u procesu reforme javne uprave je veoma važna, ne samo kroz veliku finansijsku podršku koju godina unazad imamo nego i kroz primere dobre prakse. Takođe, direktna stručna podrška koju EU pruža kroz IPA projekte, tvining projekte, program SIGMA, veoma su korisni zaposlenima u našoj upravi u širenju znanja, a samim tim i unapređenju kvaliteta rada, što na kraju ima i pozitivan uticaj na kvalitet javnih usluga koje uprava pruža građankama i građanima.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track