VAKCINE SU SIGURNE I BEZBEDNE: Cepiva nisu čarobni štapić za koronu, ali su deo rešenja EVO ŠTA KAŽU DOKTORI
Foto: Printscreen

KOLIKO SMO SIGURNI

VAKCINE SU SIGURNE I BEZBEDNE: Cepiva nisu čarobni štapić za koronu, ali su deo rešenja EVO ŠTA KAŽU DOKTORI

Društvo -

U našoj zemlji je počela vakcinacija protiv koronavirusa. Prvu vakcinu primila je premijerka, zatim nekoliko doktora i više stotina starijih od 65 godina u domovima za stare u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu i u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji.

U večerašnjo emisiji Upitnik RTS-a o vakcinama protiv virusa korona govore dr Srđa Janković, imunolog i član Kriznog štaba, dr Milanko Šekler, virusolog i dr Mirsad Đerlek, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja

- Sve vakcine su prošle sva ispitivanja bezbenosti. Nuspojave se pokazuju posle nekoliko nedelja. Jednocifren je broj ozbiljnih reakcija na Fajzer vakcine, kaže dr Srđa Janković.

Dr Srđa Janković i Milanko Šekler su istakli da će se vakcinisati.

- Vakcine ne štite 100%, ali ona je tu da obezbedi da neko ko oboli ne oboli od teškog oblika bolesti i umre. Prilikom prijema druge doze očekuje se veći broj reakcija, i nuspojava, što je normalno. One nisu čarobni štapić ali su deo rešenja, kaže Šekler.

upitnik
foto: Printscreen

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Srbije Mirsad Đerlek izjavio je večeras da je do sada Fajzerovim vakcinom protiv korona virusa u Srbiji vakcinisano 854 osoba, kao i da nije bilo neželjenih efekata.

On je za RTS rekao da su se kao posledice virusa javljali crvenilo mesta aplikacije vakcine, bol na tom mestu i temperatura od 37,2 koja je prošla u roku od nekoliko sati.

- Želeo bih da ovako nastavimo i dalje, rekao je Đerlek.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track