ČINI NAM SE DA BEZ NJIH NE MOŽEMO, A NAJMANJE SLUŽE ZA PRIČU: Građani Srbije u razgovoru mobilnim provedu samo oko 7 minuta dnevno
Ilustracija, Foto: Shutterstock

STATISTIKA

ČINI NAM SE DA BEZ NJIH NE MOŽEMO, A NAJMANJE SLUŽE ZA PRIČU: Građani Srbije u razgovoru mobilnim provedu samo oko 7 minuta dnevno

Društvo -

BEOGRAD - Građani Srbije su u trećem tromesečju prošle godine mobilnim telefonom razgovarali oko 5,2 milijarde minuta, dnevno u proseku po 6,9 minuta, pokazuje izveštaj o tržištu elektronskih komunikacija Regulatorne agencije za elektronske komunikacije i poštanske usluge (RATEL).

Mnogo manje se komuniciralo putem fiksnih telefona, jer podaci pokazuju da smo u fiksnoj mreži razgovarali 680 miliona minuta ili 3,1 minut dnevno.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

Doduše veći je i to znatno i broj korisnika mobilne nego fiksne telefonije, pa je drugih bilo 2,4 miliona, dok je broj korisnika mobilnih telefona premašivao i broj stanovnika Srbije i iznosio 8,27 miliona.

Putem fiksnog telefona se ubedljivo najviše pričalo sa ljudima u našoj zemlji pa je nacionalni saobraćaj činio 94 odsto fiksnog saobraćaja.

Dok su sa fiksnih telefona najčešće pozivani brojevi u fiksnoj mreži u zemlji, u međunarodnom saobraćaju su preovlađivali dolazni pozivi.

Izveštaj Ratela pokazuje da se struktura pretplatnika fiksne telefonije nije promenila u odnosu na prethodne kvartale, tako da su i u trećem lanjskom tromesečju, skoro četiri petine, preciznije 88 odsto pretplatnika činili privatni korisnici.

Promenilo se, odnosno poraslo prenošenje brojeva u odnosu na prethodne kvartale pa je u posmatranom trećem, preneto više od 10.000 brojeva, skoro 3,5 hiljada mesečno.

Kada je reč o mobilnoj telefoniji, broj korisnika je u trećem lanjskom kvartalu porastao za dva odsto u odnosu na prethodni.

Ostvareni govorni saobraćaj u mobilnoj mreži je opao u odnosu na drugo tromesečje ali je porastao broj poslatih SMS poruka koji je iznosio 1,34 milijarde.

Građani su sa mobilnih telefona najčešće pozivali brojeve u svojoj mobilnoj mreži, 54 odsto, dok su u romingu češće zvali korisnici iz inostranstva.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

U mobilnoj mreži je preneto 28,6 hiljada brojeva, oko devet i po hiljada dnevno, što je više nego u drugom kvartalu.

Povećana je količina prenetih podataka preko mobilne mreže. U trećem kvartalu preneto je 119,8 miliona GB, što znači da je svaki korisnik mobilnog širokopojasnog pristupa dnevno u proseku trošio oko 206 MB, odnosno oko 6,25 GB mesečno.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track