TVOJE SUZE SINE IM NEĆU OPROSTITI: Dete obolelo od korone lekari 7 sati šetali od grada do grada! MINISTARSTVO HITNO REAGOVALO
Foto: T.Ilić

ispovest majke

TVOJE SUZE SINE IM NEĆU OPROSTITI: Dete obolelo od korone lekari 7 sati šetali od grada do grada! MINISTARSTVO HITNO REAGOVALO

Društvo -

Jelena Milosavljević iz Vladičinog Hana na svom Fejsbuk profilu podigla je buru ispovešću o tome kako je sa detetom obolelim od kovida u jednom danu obišla tri zdravstvene ustanove Vladičin Han-Vranje-Surdulica gde je dečak Radomir na kraju proveo i novogodišnju noć.

Majka dečaka u svom postu opisala je koliko dugo je trajala agonija dok nije utvrđeno gde dete treba da bude smešteno i naglasila da su lekari iz jedne ustanove slali dete u drugu.

Jelenina objava podeljena je više od 6.000 puta, a informacija je stigla i do Ministarstva zdravlja koje je odmah reagovalo. Trenutno se u ovim ustanovama sprovodi kontrola kako bi se tačno utvrdilo šta se tog dana dešavalo i zašto dečak odmah nije zbrinut.

Majka je objavila hronologiju događaja, a sve je počelo, kako je napisala, 20. decembra kad je i sama bila pozitivna na kovid.

- Treći dan otkako sam pozitivna na kovid i prvi dan kako Radomir dobija temperaturu 38.5. Suprug, tada još negativan, vodi ga kod pedijatra i Rade do subote pije sirup. Suprug se testira 26. decembra, nalaz mu je pozitivan, 29. decembra, nakon tri dana zatišja i naizgled ozdravljenja, u utorak popodne Rade dobija 38.8. Sa pedijatrije nas praktično vraćaju kući jer medicinska sestra više veruje digitalnom toplomeru koji je pokazao 36.6, nego detetu koje gori i koje je febrilno, što bi uočio i laik, a kamoli medicinski radnik - napisala je Jelena u svojoj objavi.

Te noći, prema njenim rečima, dete je dobilo temperaturu 40.2 i od 31. decembra kreće agonija.

Ministarstvo zdravlja odmah reagovalo

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Zoran Radovanović zatražio je od svih pomenutih zdravstvenih ustanova izveštaje, ali i da se sprovode kontrola kako bi se utvrdilo šta se tačno dogodilo.

Direktor ZC Surdulica Dragan Kitanović objasnio je da je u njihovom slučaju sve uređeno prema protokolu, ali da će svakako ceo slučaj biti ispitan.

- Žao mi je što su doživeli takvu neprijatnost, ali važno je da je dete sada dobro. Bio je ovde tri dana i otpušten je kući. Razlog slanja iz Surdulice za Vranje je taj što sada u ovim okolnostima dete sa temperaturom mora da ide kod infektologa, a mi dalje postupamo kako on naloži. Svakako, mi ćemo ispitati ceo slučaj - rekao je Kitanović.

- Na dečijem u Surdulici nas prima izuzetno ljubazna i profesionalna doktorka koja crpi mnogo informacija od mene o celom toku bolesti i obavlja detaljan pregled deteta. Zaključuje da (uveliko febrilan i dehidriran i gotovo beživotan) Rade ipak ima koronu i piše izveštaj sa preporukom pedijatru u Vladičinom Hanu da dete uputi na pedijatriju u Vranju. Dete kom uveliko skače temperatura stavljamo nazad u kola i idemo u Han po uput za Vranje. Tamo se krste od ovih u Surdulici, ali nam ipak daju uput. Stižemo u Vranje i upućuju nas u dečiju kovid ambulantu - navodi se u postu.

Iz Vranja, međutim, dete je ponovo poslato u Vladičin Han, gde ponovo dobija uput za Surdulicu, gde mališan ostaje tri dana na bolničkom lečenju.

Rade je sada dobro

Jelena Milosavljević napisala je da je dete sada dobro, ali da je primila mnogo poruka i reči podrške posle njene objave.

- Dobili smo bezbroj poruka podrške i brige, kako od ljudi koji nas poznaju, tako i od onih koji nas ne poznaju. Rade je sada dobro, mada tek sada, čini mi se, izbija sva trauma i frustracija koju je ovo malo biće doživljavalo 31. decembra, ni ne znajući šta mu se dešava i zašto toliko pati - napisala je majka na svom profilu uz fotografiju mališana kako duva svećice.

- U 18.30 primljeni smo u Surdulici na dečjem odeljenju. Čekamo doktora kog su pozvali. Detaljno pregleda Radeta i kaže da je on sigurno bio pozitivan u poslednjih 10 dana. Da ima i gnojnu anginu i da moramo da ostanemo jer će da kolabira ovako dehidriran. Danas smo doživeli da dete, koje je u 11 časova primio prvi lekar znajući da već danima ima previsoku temperaturu i da nije jeo i pio, dakle takvo dete u 21. veku narednih sedam sati vozimo u kolima u tri grada. Doživeli smo da ga dva puta u roku od dva sata testiraju na kovid kao da ne veruju sami sebi ni prvom testu? Ušli smo u Novu godinu u bolničkoj sobi, bez tate i supruga, sami, a ovu suzu u detetovom oku nikome neću da oprostim. U 3 sata se probudio i rekao mi kao iz vedra neba: "Mama, ja te mnogo volim. I tatu volim iznad oblaka, kao Zariju". U 4 časa je trazio ćevap, sok i vodu. Konačno je uspeo da jede i pije i zaspao. Ne znam koliko ćemo biti u ovom sobičku veličine kutije šibica, ali obećavam ti sine, neko će da odgovara za tvoje maltretiranje i suze danas, čim izađemo iz bolnice. Izvini sine i u moje i u njihovo ime - napisala je između ostalog Jelena u postu.

(Kurir.rs/Blic)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track