OGLASIO SE DR MILANKO VETERINAR, KOJI JE PRVI PROČITAO KORONU: Novi britanski soj korona virusa još nije detektovan u Srbiji
Foto: RTS Youtube printscreen

OGLASIO SE DR MILANKO VETERINAR, KOJI JE PRVI PROČITAO KORONU: Novi britanski soj korona virusa još nije detektovan u Srbiji

Društvo -

BEOGRAD - Novi soj korona virusa koji je otkriven u Velikoj Britaniji i proširio se svetom još nije detektovan u Srbiji, a stručnjaci u više laboratorija u zemlji proširili su ispitivanja i na novu varijantu virusa.

Novostima je potvrđeno da se u referentnoj laboratoriji Instituta za virusologiju, vakcine i serume, ali i u još nekoliko ustanova koje rade PCR testiranje, u uzorcima koji stižu za analizu na korona virus uporno traži i novi, "britanski soj" virusa.

"Mi smo samoinicijativno pre par nedelja u okviru studije koju već radimo u vezi sa SARS-KoV2 počeli i potragu za novim sojem virusa", kaže Milanko Šekler, virusolog i mikrobiolog Veterinarskog specijalističkog instituta u Kraljevu.

On je istakao da su prikupljeni uzorci iz različitih delova Srbije, ali da u tom materijalu dosad nije pronajđen mutirani soj, iako su uzroci uzimani od osoba koje su putovale u inostranstvo.

Mutirani virus korona, koji je otkriven u gotovo 40 zemalja, mnogo se brže prenosi, ali nema dokaza da je smrtnosniji.

(Kurir.rs/Tanjug/Večernje novosti)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track