DR ĐERLEK: Srbija će imati 3 vakcine za imunizaciju, nisu tačne priče da medicinari masovno odbijaju da se vakcinišu!
Foto: Tanjug / Tara Radovanović

podsetio da je i sam vakcinisan ruskom vakcinom Sputnjik V

DR ĐERLEK: Srbija će imati 3 vakcine za imunizaciju, nisu tačne priče da medicinari masovno odbijaju da se vakcinišu!

Društvo -

BEOGRAD - Državni sekretar u ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek potvrdio je jutros da će Srbija uskoro imati tri vakcine na raspolaganju za imunizaciju stanovništva.

"Spoljnopolitički kredibilitet naše zemlje je danas na višem nivou nego ranije i zbog toga je Srbija uspela da dobije vakcine i počne imunizaciju čak i pre EU", podsetio je Đerlek u Jutarnjem programu TV Prva.

Vakcinacija medicinskih radnika u Ribarskoj banji i Novom Pazaru

U Specijalnoj bolnici Ribarska banja počela je vakcinacija medicinskih radnika. Ministarstvo zdravlja je za tu ustanovu opredelilo 50 doza Fajzerove vakcine i da se nada će svih 50 biti i iskorišćeno. Prema poslednjim podacima, u Rasinskom okrugu je 50 novoobolelih što je dvostruko manje u odnosu na 7. januar.

U Novom Pazaru nastavlja se proces imunizacije, a danas će u taj grad stići nove doze Fajzerove vakcine protiv koronavirusa koje su namenjene zdravstvenim radnicima. Šefadil Spahić, direktor Zavoda za javno zdravlje u Novom Pazaru rekao je da će se vakcinacija obaviti na tri punkta i da će Fajzerovu vakcinu primiti 209 zdravstvenih radnika, prenosi RTS.

On je rekao i da priče o tome da zdravstveni radnici navodno odbijaju da se vakcinišu nisu tačne i da se preuveličavaju. "Nema nikakvog masovnog odbijanja vakcinacije. To nije tačno", rekao je Đerlek i podsetio da je i sam vakcinisan ruskom vakcinom Sputnjik V.

On je ponovio da su i Fajzer/Biontekova, i ruska, i kineska vakcina koja se uskoro očekuje u Srbiji, potpuno bezbedne, a vakcinacija jedini način da se izbegne zaražavanje korona virusom.

Oko 350 zaposlenih u Institutu za majku i dete primiće vakcinu

U naredna tri dana oko 350 zaposlenih u Institutu za majku i dete primiće vakcinu, rekao je profesor Vladisalav Vukomanović. "Nekoliko dana i pre plana započeće vakcinacija zaposlenih Fajzerovom vakcinom. Reč je o trećini zaposlenih, a očekujemo za dve tri nedelje da će biti vakcinisano još toliko. U našoj ustanovi među zaposlenima je bilo oko 250 radnika koji su preležali virus", rekao je Vukomanović za RTS.

On očekuje da će se Institut posle vakcinacije zaposlenih ta ustanova ubrzo vratiti u redovan režim rada iako ona nije bila u klasicnom kovid sistemu bolnica. "Mi smo u sklopu decije zdrastvene ustanove lecili oko 300 pacijenta koji su ili bili pozitivni na koronavirus ili su imali antitela. Na intezivnoj nezi je bilo 20 pacijenta od kojih troje i na mehanickoj ventilaciji ali su se na srecu svi oporavili", rekao je Vukomanović.

"Bićemo bezbedni što pre završimo s imunizacijom. Imamo operativni plan u tri faze. U prvoj fazi planiramo vakcinaciju oko 1,4 miliona naših građana, a planiramo da vakcinišemo ukupno oko 3,4 miliona naših sugrađana. Kada to budemo postigli, bićemo na dobrom putu da se oslobodimo korona virusa. U nerednim imesecima planiramo da ubrzavamo imunizaciju, tempom kojim nam vakcine budu stizale u Srbiju", rekao je Djerlek i podsetio da je u toku vakcinacija zdravstvenih radnika i to ne samo onih iz Kovid sistema.

"Imamo porast smrtnosti i među ne-kovid pacijentima. Zato je važno da se svi zdravstveni radnici vakcinišu kako bi i ne-kovid pacijenti kojima je potrebna lekarska pomoć imali adekvatnu zdravstvenu zaštitu", rekao je državni sekretar.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track