DETALJI AKCIJE SPASAVANJA ČOVEKA IZ NABUJALE REKE: Bio je nekoliko sati u ledenoj vodi, NAŠLI GA PROMRZLOG
Foto: Gorska Služba Spasavanja

Gorska služba spasavanja Srbije

DETALJI AKCIJE SPASAVANJA ČOVEKA IZ NABUJALE REKE: Bio je nekoliko sati u ledenoj vodi, NAŠLI GA PROMRZLOG

Društvo -

"O nestanku čoveka obavestila nas je policija iz Bele Palanke. Za manje od sat vremena sedmorica naših spasioca upućeno je na teren. Od meštana smo saznali odakle se čuo glas čoveka, koga je jedan od njih poslednji put video u svom dvorištu. Oni su objasnili da sumnjaju da je se verovatno negde povredio i da ne može da se kreće" rekao je za Kurir Uroš Smiljanić iz Gorske službe spasavanja Srbije (GSSS).

Gorska služba spasavanja Srbije, GSSS, Suva planina
foto: Gorska Služba Spasavanja

Similjanić je bio koordinator akcije spasavanja u kojoj je Dragan S. (64) iz sela Glogovac kod Bele Palanke izvučen iz ledene Toponičke reke kod Suve planine, a za Kurir je otkrio detalje spasavanja.

Sve je počelo u petak predveče kada se Dragan S šetao pored reke. U jednom trenutku se okliznuo i upao u reku koja je zbog vremenskih prilika nabujala, i bila bujična.

Gorska služba spasavanja Srbije, GSSS, Suva planina
foto: Gorska Služba Spasavanja

Draganov život spasen je zahvaljujući spremnosti i brzoj reakciji pripadnika GSSS u Nišu koji su uspeli za svega nekoliko sati da ga nađu, izvuku bezbedno iz vode i smetse ga u vozilo Hitne pomoći.

- Potraga za njim je trajala jer nismo tačno znali gde se nalazi. Telefon nije imao kod sebe, a jedina informacija koju smo imali bila je od meštanina koji ga je poslednji put video u svom dvorištu oko 19 sati. Nešto kasnije čuo je zapomaganje ali nije znao odakle dolazi. Čovek je posumnjao da je Dragan najverovatnij enegde pao i da nije mogao sam da se izvuče - objašnjava Smiljanić.

On je dodao da su spasioci Dragana najpre tražili po uvalama ali i da su ga sve vreme dozivali jer su imali informaciju da se od negde čuo njegov glas.

- Istovremeno su ga i doztivali te se u jednom trenutku čuo glas iz reke. Ubrzo potom uočili su ga na zemljanom ostrvcetu u reci. Bio je u ledenoj vodi neko vreme i potpuno mokar - kaže Smiljanić iz GSSS u Nišu.

Uroš Smiljanić GSSS
Uroš Smiljanić GSSSfoto: Privatna Arhiva

Prema njegovim rečima kada su pronašli Dragana S. jedan od spasioca je prešao reku i vezao kanap za drugu obalu.

- Kanap je zapravo olakšao ekipi da čoveka prebace na obalu gde mu je odmah ukazana pomoć. Čovek je objasnio da se okliznuo i upao u reku imao je promrzline, bio je potpuno mokar. Odmah smo mu dali suvu garderobu utoplili ga i na nosila preneli do puta gde je čekala ekipa hitne pomoći - rekao je Smiljanić.

On je doda da je Dragan još neko vreme proveo u vodi pitanje je šta bi s njim bilo jer je u trenutku kada su ga našli već bio iznemogao i prilično smrznut.

Pokušali smo juče da stupimo u kontakt sa porodicom Dragana S. ali nažalost nismo uspeli. Prema nezvaničnim informacijama nakon spasavanja Dragana S. je preuzeo sanitet iz Bele Palanke i prebacio u Pirot radi dijagnostike. Inače, Dragan S. je pronađen na svega nekoliko kilometara od kuće kada je upao u reku ona ga je neko vreme nosila do zemljanog ostrvceta gde je pronađen i odakle je kako se sumnja dozivao pomoć. Ovo navodno nije prvi put da Dragan šeta obalama Toponičke reke.

Kurir.rs/J.R./ foto:GSSS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track