ISPRAVKA: NE, BIL GEJT NE OGRANIČAVA KRETANJA, NITI ĆE NAM OGRANIČITI
Foto: Profimedia / Xinhua News

ISPRAVKA: NE, BIL GEJT NE OGRANIČAVA KRETANJA, NITI ĆE NAM OGRANIČITI

Društvo -

NAPOMENA Kurir je 18.1.2021 pustio tekst koji je tvrdio da će Bil Gejts ograničavati putovanja u budućnosti, ali je analizom fekt-čekera utvrđeno da ovo ne odgovara istini, budući da on ne odlučuje o državnim granicama niti o pravilima koja važe za njihov prelazak, pa je jasno da je ta konstrukcija u naslovu Kurira mogla da dovede do zabune čitalaca, stoga je ispravljamo.

Naime, u tekstu smo preneli i navode da zdravstvene grupe i velike svetske IT kompanije rade zajedno na stvaranju "digitalnog pasoša za vakcinaciju", ali se ova kovanica ne nalazi u tekstu Fajnenšnl tajmsa, na koji se pozivamo.

Tamo je bilo reči da bi papirna potvrda o vakcinaciji, inače dostupna za brojne vakcine, u slučaju vakcine za COVID-19 mogla dobiti digitalni oblik, i da jedna od kompanija koja bi radila na tome jeste i Micosoft.

Pol Mejer, izvršni direktor „Komons prodžekta“, rekao je da je ljudima koji su dosad vakcinisani često uručivan samo papir, koji podseća na „stare žute kartone“.

- Koalicija (nekoliko IT kompanija - prim.autora) je u pregovorima sa nekoliko vlada država, za koje očekujemo da će se njihovi uslovi za ulazak u njihove zemlje razviti u narednih nekoliko meseci, od obaveznog negativnog testa na kovid do „hibrida“, odnosno prihvatanja dokaza o vakcinaciji. Pojedinci će morati da naprave zapise o vakcinaciji za mnoge aspekte za povratak u običan život. Živimo u globalno povezanom svetu - rekao je Mejer i dodao da svaka država može postaviti svoja pravila koje će vakcine prihvatiti.

Naravno, kako samo države regulišu načine ulaska na njihove teritorije, teza da će Gejts ili bilo koji IT gigant "ograničavati kretanje" je lažna, i izvinjavamo se čitaocima na dovođenje u zabludu.

Celu analizu pročitajte OVDE.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track