Najnovije vesti

PAVLE ZELIĆ IZ AGENCIJE ZA LEKOVE: Postupak sertifikacije kineske vakcine pri samom kraju, SATI SU U PITANJU
Foto: Printsceen RTS

do sada vakcinisano više od 20.000 građana

PAVLE ZELIĆ IZ AGENCIJE ZA LEKOVE: Postupak sertifikacije kineske vakcine pri samom kraju, SATI SU U PITANJU

Društvo

Agencija za lekove je pri kraju postupka za sertifikovanje kineske vakcine Sinofarm, sati su u pitanju, a uporedo se završavaju i postupci za nove količine i nove serije Fajzerove i "Sputnjik V" vakcine, kaže Pavle Zelić iz Agencije za lekove i medicinska sredstva (ALIMS).

- Bukvalno su sada sati u pitanju. Pri kraju smo postupka za Sinofarm, ali se paralelno završavaju postupci i za druge vakcine - rekao je Zelić za Tv Prva.

Na pitanje novinara da li to znači da će kineska vakcina biti odobrena do kraja dana i od sutra biti spremna za upotrebu Zelić, je rekao da se nada da će biti tako.

- Žurimo da završimo posao što pre, ali se trudimo da ispoštujemo tri ključna parametra - kvalitet, efikanost i bezbednost - kaže on.

Napominje da je trenutno devet vakcina u svetu registrovano, a samo dve zemlje osim Srbije imaju tri vakcine, to su Argentina i Velika Britanija.

Srbija, kaže, ima prednost što su te vakcine sa tri različite teritorije.

Navodi pacijenti koji imaju i teška oboljenja mogu da prime vakcinu, kao i oni koji imaju alergiju na neki od sastojaka vakcine.

- Čak ni alergija na penicilin nije kontraindikacija ako neko nema alergiju na druge lekove i antibiotike. Najniža granica da neko dobije vakcinu je 16 godina kod Fajzerove vakcine, kod Sinofarma i Sputnjika V 18 godina - naveo je on.

U Srbiji je do sada vakcinisano više od 20.000 građana, a Zelić kaže da je prijavljeno oko 12 neželjenih reakcija i to bol na mestu primene, blagi otok, malaksalost, glavobolja.

(Kurir.rs/ Tanjug)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...