PREMIJERKA O VAKCINACIJI: Niko ko ne bude želeo da primi vakcinu neće trpeti sankcije
Foto: Printscreen TV Prva

biće dobrovoljna

PREMIJERKA O VAKCINACIJI: Niko ko ne bude želeo da primi vakcinu neće trpeti sankcije

Društvo -

Masovna vakcinacija u Srbiji protiv korona virusa počinje danas, a premijerka Ana Brnabić kaže da će ona biti dobrovoljna i da niko ko ne bude želeo da primi vakcinu neće trpeti sankcije.

"Da stavimo tačku na tu temu, ali, kao što govore lekari i naše stručne službe, to je jedini način da pobedimo korona virus", rekla je Brnabić.

Ona je podsetila da je u subotu stiglo milion doza kineskih Sinofarm vakcina i dodala da je Agencija za lekove i medicinska sredstva sinoć dala dozvolu za prvih 100.000 kineskih vakcina.

"Danas počinjemo sa vakcinacijom. Otvaramo punkt na Beogradskom sajmu, a od sutra će proraditi punktovi u svim većim gradovima, kao što su Novi Sad, Kragujevac, Kruševac. Takođe, svaki dom zdravlja je spreman za vakcinaciju", rekla je premijerka.

Prema njenim rečima, juče su stigle dodatne količine Fajzerove vakcine, a do kraja nedelje treba da stigne još 250.000 Sputnjik V vakcine.

"Nadam se da ćemo biti u mogućnosti da dobijemo još milion Sinofarm vakcina", rekla je Brnabić.

Brnabić je navela da se putem informacionog sistema prati svaka boca vakcine od prijema u zemlju do svake vakcinacije pojedinačno.

Kaže da ona lično nije imala neželjnih efekata nakon što je primila "Fajzerovu" vakcinu, te da je imala jedino blagu temperaturu koja može da se pojavi i kada se dobije bilo koja druga vakcina, pa i ona protiv sezonskog gripa.

"Najveći broj naših starijih sugrađana koji su primili vakcinu nisu uglavnom imali ni takve efekte", rekla je Brnabić i istakla da će kol centri preko kojih se građani prijavljuju za vakcinu takođe proveravati i i kako se osećaju nakon imunizacije.

Na pitanje kako doneti odluku koju vakcinu primiti, Brnabić je navela da su sve vakcine koje je odobrila Agencija za lekove bezbedne i da je onda u tom slučaju svejedno.

Dodala je i da će se predsednik Aleksandar Vučić vakcinisati kineskim cepivom, jer je, kako kaže, ta vakcina stigla u najvećim količinama.

"Verujem da će veliki broj građana slediti primer predsednika", rekla je Brnabić.

Predsednica Vlade Srbije je kazala da će se danas vakcinisati i ministri odbrane i zdravlja Nebojša Stefanović i Zlatibor Lončar, kao i direktor BIA Bratislav Gašić, a sutra ministar prosvete Branko Ružić, te podsetila i da su se predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, kao i ministarka Darija Kisić Tepavčević već vakcinisali.

Oko 9.000 pripadnika MUP-a se prijavilo za vakcinaciju, a danas očekujemo i 600 pripadnika Vojske Srbije na Beogradskom sajmu - jednom od punktova za vakcinaciju.

Brnabić je podvukla i da Srbija nije dobila vakcine kao donacije, već ih je platila, navodeći da je naša zemlja već donirala Evropskoj komisiji oko dva miliona evra za istraživanje vakcine, da je uplatila avanse i prve tranše za različite vrste vakcina, što je do sada ukupno oko šest miliona evra.

(Kurir.rs/Tanjug, TV Prva)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja