VAKCINACIJA STANOVNIŠTVA U VRANJU POČINJE SUTRA: Stiglo 1.398 doza kineske vakcine
Foto: ZC Vranje

7 punktova

VAKCINACIJA STANOVNIŠTVA U VRANJU POČINJE SUTRA: Stiglo 1.398 doza kineske vakcine

Srbija -

Rano jutros u Zavodu za javno zdravlje Vranje stiglo je 1.398 vakcina kineskog proizvođača. Od srede, 20 januara, preko kol centra Kancelarije za mlade, biće pozivani isključivo oni građani koji su se preko eUprave izjasnili za kinesku vakcinu.

Vakcinaciju stanovništa će sprovoditi 14 lekara i 28 medicinskih sestara, u dve smene, od 8 - 18 sati, na sedam punktova. To su Odeljenje opšte medicine, Odeljenje medicine rada, Patronaža, Služba za infektivne bolesti Ambulanta, Donje Vranje, Ambulanta, Ogledna stanica, Zdravstvena stanica, Vranjska Banja.

Gradonačelnik Vranja dr Slobodan Milenković, sa saradnicima, organizovao je danas sastanak sa predstavnicima Zdravstvenog centra Vranje, Zavoda za javno zdravlje i nadležnim gradskim službama, na kome je bilo reči o operativnim aktivnostima na imunizaciji i vakcinaciji stanovništva. Vakcinacija će biti sprovedena po prioritetima.

Vranje, koronavirus
foto: T.S.

Najpre se pozivaju, zaposleni u zdravstvenim ustanovama sa najvišim rizikom od nastajanja ili prenošenja infekcije, zaposleni u jedinicama intezivnog lečenja u kovid bolnicima, zaposleni kovid ambulantama domova zdravlja i prijemno-trijažnim centrima bolnica,zaposleni u kovid bolnicama u direktnom kontaktu sa obolelima na odeljenjima kao i zaposleni u laboratorijama za direktnu dijagnostiku kovid 19.

Među prioritetima su i zaposleni na intenzivnom lečenju i hirurškim odeljenjima u ne-kovid bolnicama, zaposleni na ostalim odeljenjima u ne-kovid bolnicama,zaposleni u domovima zdravlja.

Pozivaju se zaposleni u domovima za stara lica i drugim ustanovama socijalne zaštite kao i osobe starije od 65 godina koje stalno borave u domovima za stara lica i drugim ustanovama socijalne zaštite, zatim osobe starije od 75 godina u opštoj populaciji.

Prioritetne grupe:

U prioritete spadaju osobe u starosnoj grupi 65-74 godine u opštoj populaciji sa višestrukim faktorima rizika.

Korisnici ustanova socijalne zaštite (osim domova za stara lica) u kojima je otežano ili nemoguće sprovođenje nefarmakoloških mera prevencije i suzbijanja.

Osobe sa komorbiditetima koje ne spadaju u starije uzrasne grupe stanovništva

Zaposleni u službama/ustanovama od vitalnog značaja (sa povišenim rizikom od nastanka ili transmisije bolesti ili koji ne mogu da obezbede fizičku distancu);

Zaposleni u državnoj upravi i lokalnoj samoupravi koji su posebno izloženi infekciji (neposredni rad sa strankama, rad na terenu i sl.) ili koji su posebno ugroženi od nastanka teških oblika bolesti i smrtnog ishoda (prisustvo komorbiditeta);

Zaposleni u komunalnim i javnim preduzećima;

Zaposleni u Ministarstvu unutrašnjih poslova i pravosuđu;

Zaposleni u preduzećima i ustanovama od posebnog značaja za funkcionisanje društva koje odredi Vlada Republike Srbije ili organ uprave kome Vlada Republike Srbije poveri izradu takve liste prioriteta;

Zaposleni u obrazovanju u ustanovama sa većim rizikom od transmisije virusa (fakulteti i srednje škole);

Zaposleni u predškolskim ustanovama

Ostali zaposleni u obrazovnim ustanovama

Esencijalno osoblje van medicinskog i obrazovnog sektora

Zaposleni u laboratorijama sa viskim rizikom od infekcije

Osobe određenog socijalnog statusa

(Kurir.rs/ T.S.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track