NE ODLAŽITE ODLAZAK KOD LEKARA

ISPOVEST PACIJENTKINJE KOJA JE POBEDILA RAK GRLIĆA MATERICE: Krenulo je od bolova u leđima, a onda... (KURIR TELEVIZIJA)

Društvo -

U zemljama Evrope se od 20. do 26. januara obeležava nedelja prevencije raka grlica materica, podmukle bolesti od koje u Srbiji godišnje oboli više od 1300, a umre približno 500 žena.

I naša sagovornica, Novosađanka (38), deo je statistike po kojoj je rak grlića materice drugi vodeći uzrok obolevanja i četvrti uzrok umiranja žena od kancera.

Najčešće se javlja između 35. i 49. godine života, a njena priča može da posluži kao primer i podstrek ženama da redovno odlaze na ginekološke preglede.

"Nisam zanemarivala svoje zdravlje, ali sam odlagala. Simptome nisam imala, samo u martu neke bolove u leđima. Mislila sam da je to od posla, prehlada, upala bešike... Ništa što bi ukazalo da je veći problem u pitanju, da bi krajem juna, početkom avgusta došlo do takvih bolova, da sam koristila analgetike na svaka četiri sata", objašnjava hrabra Novosađanka koja je pobedila bolest.

Posle kompletnog ginekološkog pregleda, uzorak je poslat na biopsiju.

"Sve se to brzo odigralo, u svega par dana. Otišla sam na operaciju, prošla je uspešno. Uz podršku profesora i svoje porodice, sve sam to prevazišla. Prošla sam hemoterapiju, zračenje i brahiterapiju. Danas sam tu sa vama, sve je prošlo uspešno. velika je bila borba, bilo je teško, ali sam tu gde jesam. Apelujem na žene da redovno dolaze na ginekološke preglede i da vole sebe i ne stavljaju sebe na drugo mesto.

Dr Srđan Đurđević, ginekolog, kaže da je prevencija bitna, a poseta lekaru posle prvog seksualnog iskustva obavezna.

"Najčešće te pacijentkinje i ako će dobiti takvo obolenje, dobiće ga u nekoj početnoj preinvazivnoj fazi kada se malim ambulantnim intervencijama problem sto posto može rešiti", rekao je dr Đurđević.

Sa njim se slaže i ginekolog dr Naida Stankovic iz klinike Narodni Front.

"Svakog dana jedna žena u Srbiji umre zbog raka na grliću materice, što je porazna vest za svakog ginekologa", kaže ona.

Kao najvažnije za seksualno aktivne žene je da jednom godišnje posećuju ginekologe.

"Treba uraditi kolposkopski pregled i Papanikolau test. Ukoliko je on uredan i naredne godine, nije potrebno raditi ga tri godine. Imamo i skrining koji ide od 25 do 64. godine koji je država preduzela i zahvaljujući kome imamo smanjen broj razboljevanja i mortaliteta", rekla je ona.

Dr Naida je dodala da nije cilj otkriti karcinom kad žena zakrvari i imati ozbiljne simptome i bolove, nego da se otkriju premaligne lezije, jer se u prvom stadijumu svaka žena može izlečiti tako da nikad više nema nikakve tegobe.

OVDE MOŽETE PRATITI UŽIVO KURIR TELEVIZIJU

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja