TIODOROVIĆ OBJASNIO ŠTA AKO SE ZARAZITE IZMEĐU PRIMANJA 2 DOZE VAKCINE: Otkrio i ima li novog soja korone u Srbiji
Foto: Printscreen RTS

bitno da se što veći broj građana vakciniše

TIODOROVIĆ OBJASNIO ŠTA AKO SE ZARAZITE IZMEĐU PRIMANJA 2 DOZE VAKCINE: Otkrio i ima li novog soja korone u Srbiji

Društvo -

Epidemilog Branislav Tiodorović izjavio je danas da u našoj zemlji još nije dijagnostifikovan novi soj korona virusa, "što ne znači da se neće pojaviti s obzirom da ga ima u Sloveniji i Mađarskoj".

"Po karakteristikama koje su poznate iz naučnih krugova, novi soj korona virusa poznat je po bržem širenju i po možda većoj zaraznosti, ali klinički gledano, simptomi su isti, nema razlike u odnosu na već poznati virus", izjavio je Tiodorović nakon što je u niškom Domu zdravlja primio kinesku vakcinu.

Vakcina
foto: Shutterstock

On je istakao da je vakcinacija stanovništva protiv korona virusa krenula u utorak na velikoj većini teritorije jugoistočne Srbije, od Preševa pa sve do Niša i Kruševca, Zaječara i Kuršumlije.

"Danas je to još veći broj opština. Dobili su nove količine vakcina i vakcinacija se odvija veoma dobro. Organizuje se i za naše ljude koji dolaze sa područja Kosova i Metohije", izjavio je Tiodorović.

Kako je kazao, veoma je bitno da se što veći broj građana vakciniše, kako bi stvorili kolektivni imunitet, "da on pređe 60 ili 70 odsto, i da na taj način zaustavimo ovu tešku bolest".

Vakcine se, kazao je, razlikuju po tehnologiji izrade, ali je konačni rezultat približan.

Rekao je i da "neće biti problema" ukoliko se neko zarazi između primanja dve doze vakcine.

"Mlad organizam stvoriće odbranu od 92 ili 95 odsto, a oni koji su stari i sa hroničnim bolestima, stvoriće manju odbranu. Veliki dobitak je sprečiti odlazak u bolnicu i izbeći tešku kliničku sliku, a posebno je važna prevencija smrti", izjavio je Tiodorović.

On je istakao da se situacija kovid sistema u Nišu poboljšava, "i to značajno".

"Jutrašnji podaci govore da imamo mali broj primljenih u odnosu na period pre mesec, dva. Povoljna situacija će biti kada dodjemo na sporadične slučajeve", istakao je Tiodorović.

Prema njegovim rečima, mere za suzbijanje epidemije koronavirusa verovatno će se primenjivati i do proleća i u toku dela proleća, a uz imunizaciju, stići ćemo samo do sporadičnog oboljevanja od korona virusa.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track