Najnovije vesti

3 KLINIKE IZLAZE IZ KOVID SISTEMA Direktor KC Srbije ima lepe vesti: Situacija u bolnicama je definitivno bolja
Foto: Printscreen RTS

zbog povoljnije epidemiološke situacije

3 KLINIKE IZLAZE IZ KOVID SISTEMA Direktor KC Srbije ima lepe vesti: Situacija u bolnicama je definitivno bolja

Društvo

Zbog povoljnije epidemiološke situacije pojedine zdravstvene ustanove izlaze iz kovid sistema. Direktor Kliničkog centra Srbije, profesor Milika Ašanin, kaže da od danas Klinika za pulmologiju i Klinika za grudnu hirurgiju primaju nekovid pacijente, a od sledeće nedelje iz kovid režima izlazi i Klinika za plastičnu hirurgiju.

Milika Ašanin je naveo da je situacija u našim bolnicama bolja i da to daje mogućnost da neke bolnice izađu iz kovid sistema.

- Mi smo po planu Ministarstva zdravlja pre tri dana otpustili poslednje pacijente sa Klinike za pulmologiju i Klinike za grudnu hirurgiju, onda je usledila dezinfekcija i mi od danas smo spremni za prijem nekovid pacijenata na tim klinikama - rekao je Ašanin.

Što se tiče Klinike za plastičnu hirurgiju, kaže, sada su u fazi dezinfekcije i početkom sledeće nedelje očekuju da će biti spremna za prijem nekovid pacijenata.

- Ove klinike su dale veliki doprinos u lečenju kovid pacijenata. Samo na Klinici za plućne bolesti i na Klinici za grudnu hirurgiju, koje su u dva navrata bile u kovid sistemu, one su zbrinule oko 1.800 kovid pacijenata koji su imali srednje teško i tešku kliničku sliku i uglavnom im je bio neophodan kiseonik - naveo je Ašanin.

Do sada je pet klinika Kliničkog centra Srbije bilo u kovid sistemu, pored ove tri i Klinika za infektivne bolesti i Klinika za kožne bolesti.

- One zajedno su do sada hospitalno lečile oko 5.000 kovid pacijenata - dodao je Ašanin.

Kada je reč o kovid bolnici u Batajnici, koja je takođe deo Kliničkog centra Srbije, Ašanin kaže da je do sada u toj bolnici lečeno oko 2.070 pacijenata.

- Situacija je definitivno bolja u našim bolnicama -

Na pitanje kakva je sada situacija, Ašanin kaže da je indikator situacije šta se dešava u prijemno-trijažnoj ambulanti Infektivne klinike, odnosno koliko su oni pregledali pacijenata.

- Početkom decembra smo u toj prijemno-trijažnoj ambulanti za 24 sata imali preko 400 pregleda, ovih dana imamo oko 140-150 pregleda. Iz tog manjeg broja pregleda naravno ide i manji broj prijema i situacija je definitivno bolja u našim bolnicama - ističe Ašanin.

Ukazao je da su zaposleni Kliničkog centra Srbije dali ogroman doprinos, ne samo u lečenju kovid pacijenata, nego i nekovid.

- Mi smo jedina civilna bolnica u Beogradu koja prima nekovid pacijente, pored nas radi i VMA. U svim aspektima smo postigli ogromne rezultate. Sve vreme smo bili otvoreni za prijem ambulantnih pacijenata, za prijem pacijenata koji se leče u dnevnim bolnicama, to su uglavnom pacijenti sa malignim oboljenjima. Ostvarili smo 55.000 bolnički lečenih pacijenata i operisali više od 26.000 pacijenata", rekao je Ašanin.

Kroz Urgentni centar je za ovaj kovid period prošlo oko 130.000 pacijenata, a pruženo je više od 250.000 zdravstvenih usluga, rekao je Ašanin i dodao da je to povećanje za oko 40 odsto u odnosu na raniji period.

Kaže da su u određenim delovima morali da povećaju obim posla zato što kliničko bolnički centri zbrinjavaju samo kovid pacijente.

Naglašava da je u toku vakcinacija zdravstvenih radnika Kliničkog centra Srbije.

- Mi smo do sada uspeli da 'Fajzerovom' vakcinom vakcinišemo oko 1.500, ruskom vakcinom vakcinišemo još 800 ljudi, a danas počinjemo kineskom vakcinom i planiramo da vakcinišemo oko 200 naših zaposlenih - zaključio je Ašanin.

(Kurir.rs/ RTS)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...