OBELEŽITE SVETOG SAVU UZ KURIR: U sredu, 27. januara, poklanjamo IKONU SA ZLATOTISKOM I MOLITVOM I SASOMANGE OGLASNIK
Foto: Promo

OBELEŽITE SVETOG SAVU UZ KURIR: U sredu, 27. januara, poklanjamo IKONU SA ZLATOTISKOM I MOLITVOM I SASOMANGE OGLASNIK

Društvo -

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici u sredu, 27. januara, slave Svetog Savu, praznik posvećen ocu srpske duhovnosti, kulture, osnivaču srpske crkve i prosvetitelju. Dnevne novine Kurir u nedelju, na dan slave, poklanjaju IKONU SA ZLATOTISKOM I MOLITVOM.

Sveti Sava rođen je 1169. godine u Rasu kao najmlađe dete velikog srpskog župana Stefana Nemanje i njegove žene Ane, dobivši ime Rastko. Bio je srpski princ, monah, iguman manastira Studenice, književnik, diplomata i prvi arhiepiskop autokefalne Srpske pravoslavne crkve.

Sveti Sava se slavi kao zaštitnik škole, učitelja i đaka. Ustanovljen je kao školska slava 1840. godine, na predlog Atanasija Nikolića, rektora Liceja u Kragujevcu. U odluci tadašnjeg Popečiteljskog prosveštenija, predstavnici državne i crkvene vlasti propisali su da se Sveti Sava proglašava za "patrona svih naših škola i da se najsvečanije proslavlja".

Savindan se u školama slavio sve do 1945. godine, kada je odlukom tadašnjih vlasti ukinut. Posle poluvekovne zabrane od komunističkog režima, od devedesetih godina prošlog veka ponovo se praznuje u obrazovno-vaspitnim ustanovama.

Kao drugi poklon dobićete dodatak Sasomange oglasnik:

U Sasomange oglasniku ćete naći odabrane oglase za kupovinu i prodaju stanova, kuća, placeva, garaža, automobila, telefona, televizora, miksera, muzičkih instrumenata, nameštaja... Bukvalno za bilo šta!

Sasomange je novi onlajn oglasnik, koji se sastoji od internet portala i aplikacija, dostupnih i za iOS i za Android platforme, a svake srede uz dnevne novine Kurir dobijate na poklon selekciju besplatnih malih oglasa. Celokupnu ponudu oglasa možete pronaći na Sasomange.rs, gde vas čeka preko 450.000 aktivnih oglasa u više od 90 kategorija i potkategorija. Sasomange – jedno mesto na kom ima sve!

Kurir vam želi srećnu slavu!

(Promo - tekst / Foto: Promo)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track