KAO SEKTA

PSIHOLOG OTKRIVA LIČNOST SEKSUALNIH PREDATORA: Ovako ćete najlakše raskrinkati zlostavljače (KURIR TELEVIZIJA)

Društvo -

Slučaj seksualnog zlostavljanja u poznatoj školi glume "Stvar srca" Miroslava Aleksića danima zaokuplja pažnju javnosti u Srbiji.

Prema rečima žrtava, glumica Milene Radulović i Ive Ilinčić, zlostavljanje je vršeno godinama, s toga je prioritet naučiti roditelje i mlade koje su to opšte karakteristike seksualnih predatora po kojima ih je najlakše prepoznati.

Socijalni psiholog Vesna Tomić gostujući na Kurir televiziji kaže da su to mahom autoritarne ličnosti koje imaju cilj da osvoje kompletnu moć nad pojedinim grupama.

"Oni ništa ne rade slučajno i njihove aktivnosti su u različitim formama, u ovom slučaju je škola, imali smo kroz crkvu i sl. U pitanju su ličnosti koje vrlo iskusno, "profesionalno" naprave mrežu oko grupe na koju se fokusiraju, u ovom slučaju učenike glume. To dosta liči na funkcionisanje sekti, što se može uočiti u nekoliko stvari: nedostatak informacija za članove grupe, drugo onemogućavanje komunikacije članova sa spoljnim svetom i između sebe i treće uporište obično bude omalovažavanje članova grupe, to je ključno", ispričala je ona.

Naš sagovornik dodaje da se nipodištavanje ne dešava u startu, kako deca ne bi odmah odustala, već im se daje na značaju.

"Dalje dolaze do toga da imaju određena pravila, deca se umrežuju, stiču poverenje, da bi posle toga došlo do nasilne komunikacije kroz obezvređivanje, omalovažavanje, vređanje itd.", zaključila je psiholog Tomić.

OVDE MOŽETE PRATITI UŽIVO KURIR TELEVIZIJU

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track