DR PELEMIŠ U JAVNOSTI POSLE DUŽEG VREMENA: Objasnio sve o novom soju virusa koji je ušao u Srbiju
Foto: Printskrin Tanjug

struka o novom soju virusa

DR PELEMIŠ U JAVNOSTI POSLE DUŽEG VREMENA: Objasnio sve o novom soju virusa koji je ušao u Srbiju

Društvo -

Član Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa, infektolog Mijomir Pelemiš izjavio je danas, posle sastanka ministra zdravlja sa direktorima kovid bolnica, da nema potrebe da se stvara panika oko novog soja virusa.

- Ovo ne znači ništa, da li će biti britanski, južnoafrički, to nije značajno jer nauka ništa nije dokazala sem bržeg širenja virusa. Ništa se ne menja, mere su i dalje iste. Stroge mere prevencije koje se moraju sprovoditi i jedini način da zaustavimo pandemiju je vakcina. Rešenje postoji, mere i što više ljudi da primi vakcinu. Ništa se ne menja ni u terapiji, sve ostaje isto - bio je jasan dr Pelemiš.

Goran Stevanović
foto: Printscreen

Direktor Infektivne klinike Goran Stevanović rekao je da je epidemiološka situacija mirnija što daje mogućnost da se razmišlja o smanjivanju kapaciteta kovid bolnica.

- Radiće se na tome da KBC Zvezdara zađe iz kovid sistema. To ne može da bude za nekoliko dana, potrebno je vreme, ima veliki broj bolesnika, ali je dobra vest da smo krenuli u tom pravcu - rekao je dr Stevanović.

On je dodao i da danas kreće obuka kolega iz bolnica, kako bi i u tim ustanovama mogle da se formiraju vakcinalne ekipe i na taj način rasterete kolege iz instituta i domova zdravlja.

Stevanović je upitan da li će to što se u Srbiji građani vakcinišu ruskom ili kineskom vakcinom, koje nisu odobrene u EU, uticati na mogućnost putovanja, ukazao da se radi o pitanju oko kojeg se ni u EU nisu složili.

- Naš zadatak je da zaštitimo naše stanovništvo, bez obzira da li će da putuju. Svaka vakcina vas štiti, a da li ćete putovati je od sekundarnog značaja - rekao je novinarima.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track