NOVOSAĐANIN DOBIO SPOR PROTIV SRBIJE: Uhapšen zbog marihuane pa pretučen, sud u Strazburu naložio državi da mu plati odštetu
Foto: EPA

NEMATERIJALNA ŠTETA

NOVOSAĐANIN DOBIO SPOR PROTIV SRBIJE: Uhapšen zbog marihuane pa pretučen, sud u Strazburu naložio državi da mu plati odštetu

Društvo -

STRAZBUR - Evropski sud za ljudska prava sa sedištem u Strazburu naložio je državi Srbiji da na ime nematerijalne štete isplati 2.700 evra Novosađaninu Aleksandru Zličiću (39) i još 4.000 evra za troškove postupka, jer je 2014. godine bio pretučen u novosadskoj policiji.

Odluka suda doneta je jednoglasno u pogledu povrede člana Evropske konvencije o zabrani nečovečnog i ponižavajućeg tretmana, dok je sud glasovima 6 prema 1 odbio deo tužbe Zličića koja se odnosila na povredu prava na fer saslušanje, objavio je danas Evropski sud.

Strazbur, sud, sud u Strazburu, Evropski sud za ljudska prava, Sud za ljudska prava, ljudska prava
foto: EPA

Zličić je bio uhapsen 10. januara 2014. godine zbog nedozvoljenog držanja marihuane dok je sa prijateljem sedeo napolju na klupi, nakon čega je u policijskoj stanici, kako je tvrdio, pretučen, svlačen, a prećeno mu je porodicom i devojkom, pa je u strahu od zlostavljanja, potpisao je potvrdu o zapleni.

Međutim, on je dva dana kasnije zatražio medicinsku pomoć i u lekarskom izveštaju su mu konstatovane povrede, nakon čega se obratio tužilaštvo koje je njegove navode odbacio zbog nedostatka dokaza.

Zličić je u krivičnom postupku pravosnažno osuđen na uslovnu kaznu od tri meseca zatvora zbog nedozvoljenog držanja marihuane.

Zahtev za zaštitu zakonitosti i žalba Ustavnom sudu mu nisu prošli, ali je u parničnom postupku uspeo da dobije odštetu zbog ponižavanja u policiji.

Novosadski prvostepeni sud mu je dosudio u dinarskoj protivvrednosti 670 evra za bol i patnju, 835 evra za pretrpljeni strah i 605 evra za troškove, ali su ovi iznosi kasnije umanjeni u žalbenom postupku, mada je presuda potvrđena.

Evropski sud je u svojoj odluci utvrdio da je sama odluka domaćih sudova bila dovoljna da utvrdi kršenje člana Evrpske konvencije o ljudskim pravima u vezi sa zlostavljanjem u policiji.

Ilustracija
Ilustracijafoto: MUP Srbije

Medutim, primetio je, kako navodi i druge faktore koji bi doveli do takvog zaključka, uključujući medicinske izveštaje i svedočenja.

Ukazao je da je u prilog povredi pomenutog člana utvrdio i odsustvo odgovarajuće istrage o navodima Zličića o zlostavljanju.

Što se tice prava na pravicno saslušanje, Evropski sud je zaključio da pomenuto zlostavljanje nije bilo ključno za osuđujuću presudu i da je Zličić imao pošteno suđenje.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track