DIREKTOR KANCELARIJE ZA KIM: Neka nam bude težnja i vizija da na Kosovu i Metohiji živimo u miru i ljubavi sa našim komšijama
Foto: Kurir

Čestitao Svetog Savu

DIREKTOR KANCELARIJE ZA KIM: Neka nam bude težnja i vizija da na Kosovu i Metohiji živimo u miru i ljubavi sa našim komšijama

Društvo -

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković čestitao je danas svim učenicima na Kosovu i Metohiji i u centralnoj Srbiji, koji Svetog Savu obeležavaju kao školsku slavu, kao i svim pravoslavnim vernicima, Savindan i pozvao da nam svetosavlje bude težnja i vizija.

- Njegova težnja da pomiri zavađene i neprosvećene prosveti i danas su jedini put i način da se održimo i opstanemo kao država i kao narod - poručio je Petković.

Sveti Sava je pre osam vekova, kako naodi, odredio naš identitet, po njemu se narod srpski prepoznaje u svojoj državnosti, u svojoj veri, uverenju, zakonima i pravdi.

- On je naš prvi verski poglavar, prvi državnik, prvi prosvetitelj, diplomata, lekar, zakonopisac... Utemeljitelj naše duhovne istorije i neprekidne svesti o srpskoj državi, koja je zapisana u predanju i knjigama starostavnim - naveo je Petković.

On je istakao da je pravoslavno svetosavlje postalo naša suština, naš put i putokaz i oslonac našeg postojanja i našeg opstajanja.

- I kao što je svetosavlje stvorilo državne i duhovne temelje srednjovekovne Srbije, tako su iz loze Nemanjića iznikli vladari, koji su postali svetitelji. Oni su danas ikonostas srpskih zadužbina, loza koja se u punoj slavi i hvali izdigla na oltar srpske države - istakao je Petklović, saopštila je Kancelarija.

Petković napominje da u istoriji srpskog naroda nema nikoga ko je toliko živ i toliko stalno prisutan, kao što je Sveti Sava, a simbolika obeležavanja Savindana, kako kaže, zasigurno se danas najneposrednije oseća na Kosovu i Metohiji.

On poziva da nas delo i misao ovog srpskog svetitelja nadahne.

"Neka nam bude težnja i vizija da na Kosovu i Metohiji živimo u miru i ljubavi sa našim komšijama Albancima, Turcima, Gorancima, Romima i Bošnjacima, vernicima katoličke crkve i pripadnicima islamske zajednice, sa kojima moramo i želimo da gradimo zajednički život. Jedino tako ćemo kao narod biti na svetosavskom putu i samo tako ćemo sačuvati svoju prošlost i utemeljiti svoju budućnost na Kosovu i Metohiji".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track