Najnovije vesti

DRŽAVNA MATURA POSTAJE PROŠLOST: Ružić najavio krupne reforme od sledeće ŠKOLSKE GODINE
Foto: TANJUG/ DRAGAN KUJUNDŽIĆ

promene u prosveti

DRŽAVNA MATURA POSTAJE PROŠLOST: Ružić najavio krupne reforme od sledeće ŠKOLSKE GODINE

Društvo

Ministar prosvete Branko Ružić rekao je danas da je gotovo izvesno da neće biti državne mature 2022. godine.

Ružić je najavio da se razmišlja da se drugo pilotiranje odloži za početak nove školske 2021/2022. godine, umesto u maju, kad je prvobitno najavljeno.

- Državna matura je jedan krupan reformski korak koji je potrebno pripremiti ne na brzoplet, već na jedna temeljan i sistematičan način, jer je u pitanju između 60.000 i 64.000 svršenih srednjoškolaca u svakoj generaciji - rekao je ministar prosvete koji je prisustvovao obeležavanju slave Sveti Sava u Osnovnoj školi "Svetozar Marković".

Ružić je zahvalio partnerima iz EU koji i sa stručnog i sa finansijskog aspekta učestvuju u projektu državne mature.

Ministar je čestitao školsku slavu Sveti Sava učenicima, učiteljima, nastavnicima, vaspitačima i ostalim zaposlenima u ustanovama obrazovanja i vaspitanja.

Lomljenje slavskog kolača u prisustvu Ružića

U beogradskoj Osnovnoj školi "Svetozar Marković" danas je obeležena školska slava Sveti Sava u prisustvu ministra prosvete Branka Ružića.

Ružić je poručio da je važno da se nastavi put velikog srpskog prosvetitelja Svetog Save i istakao da je znanje temelj svih velikih dela i najveća snaga za našu državu i društvo.

Školska slava Sveti Sava obeležena je prigodnim programom učenika škole i uz lomljenje i osvećenje slavskog kolača.

- Sveti Sava nam je svima ostavio veliko nasleđe. Bio je i učenik i nastavnik, sin i otac srpskog naroda, a u obe uloge i neporeciv uzor svima nama. U istoriji svoga naroda Sava je postao prvi starešina samostalne srpske crkve, prvi prosvetitelj, prvi književnik, prvi zakonodavac, graditelj manastira i crkava, pokretač umetničkog i prosvetnog stvaralaštva u njima - poručio je Ružić u dopisu koji je upućen svim obrazovno-vaspitnim ustanovama u Srbiji i srpskim školama u dijaspori.

1 / 5 Foto: TANJUG/ DRAGAN KUJUNDŽIĆ

Ministar prosvete je naveo da temelje budućnosti države i društva treba da postavimo tako da obrazovanje bude državni prioritet i dostupno svima, a da svakom pojedincu pruži mogućnost da uči tokom celog života i dobije priliku za svoj stalni profesionalni razvoj.

Prosvetnim radnicima i učenicama je zahvalio na trudu i posebno na snalažljivosti i fleksibilnosti koju su pokazali u ovim izazovnim vremenima i tako omogućili da se nastavni proces odvija.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...