Najnovije vesti

MALO KO ZNA

IZNENAĐENJE ZA SVE! SVETOG SAVU SVI ZOVEMO POGREŠNO? Istoričar OTKRIO kako ISPRAVNO izgovarati ime svetitelja (KURIR TELEVIZIJA)

Društvo

Srbi 27. januara obeležavaju dan velikog srpskog svetitelja, Svetog Save. Istoričar Dejan Ristić tim povodom objasnio je koliki je značaj za srpski narod imao Sveti Sava, ali je otkrio i jednu interesantnu činjenicu o tome kako je ispravno izgovarati ime ovog svetitelja.

- Kada govorimo o Svetom Savi, moramo govoriti o Prvom srpskom. Zašto je to važno? Mi smo imali čak pet poglavara Srpske pravoslavne crkve koji su nosili ime Sava. Trojica ih je kanonizivano kao Sveti Sava Srpski, tako da kada govorimo o Rastku i monahu Savi onda moramo koristiti naziv Sveti Sava Prvi srpski. On je bio monah i asketa, teolog, diplomata, držvanik, putnik, osnivač nekoliko značajnih manastira - kaže istoričar Dejan Ristić.

On je dodao da mi danas uopšte nismo svesni istorijskog nasleđa Svetog Save Prvog srpskog nazivajući ga jednim od očeva nacije.

- Ono što je jako važno u slučaju Svetog Simeona i Svetog Save Prvog srpskog vekovi koji su prošli nakon njihove smrti, samo su pokazali koliko je njihovo nasleđe od prvorazrednog značaja za nas - zaključio je poznati istoričar.

OVDE MOŽETE GLEDATI KURIR TV UŽIVO

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...