MINISTARKA MATIĆ: Srbija godinama radi na podizanju digitalne pismenosti naših građana
Foto: mtt.gov/Jelena Vučetić

podrška

MINISTARKA MATIĆ: Srbija godinama radi na podizanju digitalne pismenosti naših građana

Društvo -

Srbija će pružiti punu podršku svakoj evropskoj ili globalnoj inicijativi kojoj je cilj da uredi društvene mreže na internetu, izjavila je ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić.

Ona je povodom nastupa predsednice Evropske komisij Ursule fon der Lejen na Svetskom ekonomskom forumu, gde je zatražila regulisanje mreža i veću odgovornost internet kompanija za plasiranje i kontrolu neprikladnih i opasnih sadržaja, istakla da je to jedan od neophodnih koraka radi pravilnog razvoja informacionog društva.

- Srbija godinama radi na podizanju digitalne pismenosti naših građana, posebno dece i zaštiti i jačanju bezbednosti na internetu. Međutim, potrebno je da i privatni sektor preuzme veću odgovornost za sadržaje - istakla je Matić.

Tatjana Matić
foto: Zorana Jevtić

Prema njenim rečima društvene mreže sada prednjače u određivanju ljudi prema veoma važnim pitanjima, među kojima su i egzistencijalne teme i pitanja zdravlja, zbog čega je važna i regulacija kada je reč o tačnosti informacija i relevantnosti izvora.

Ministarka je povodom navoda u medijima o stradalom detetu u takozvanoj "igri izazova" putem jedne društvene mreže, naglasila da je Nacionalni kontakt centar za bezbednost dece na internetu, pri Ministarstvu trgovine poslednjih godina upozoravao javnost na opasne igre na društvenim mrežama, iako kod nas do sada nije bilo potvrđen slučajeva težih posledica ovih igara na zdravlje i život dece.

(Kurir.rs/ Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track