Najnovije vesti

KURIR TELEVIZIJA

ĐERLEK DO DETALJA O IMUNIZACIJI U SRBIJI: Ne brinite, za svakog imamo DRUGU dozu! Evo ko sve sme da se vakciniše KURIR TELEVIZIJA

Društvo

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek bio je gost Usijanja dana na Kurir televiziji.

Dr Đerlek je govorio o toku imunizacije u Srbiji, dotakao se pitanja ima li dovoljno vakcina za revakcinaciju, izneo važne informacije o imunizaciji hroničnih bolesnika...

"Interesovanje je veliko, građani Srbije su pokazali visoku svest i shvatili da je bez vakcine teško da pobedimo koronu. Ovih dana je odziv bio veliki. Moram da pohvalim predsednika Srbije i ceo državni vrh zbog rada na nabavci vakcina, za sada imamo više od milion doza. Sa regionom se ni ne upoređujemo, u Evropi, pa i u svetu smo pri vrhu", počeo je dr Đerlek.

"I po infrastrukturi smo među vodećima, mnogi su se pitali šta će nam nove kovid bolnice, a one su nas spasle", dodao je državni sekretar.

"Velika je istina kao što predsednik kaže, teže je nabaviti vakcine nego napraviti nuklearno oružje".

"U svetu je velika borba za svaku bočicu vakcine. Biće teško nabaviti ih, ali sam uveren u sposobnost našeg predsednika".

Mirsad Đerlek
foto: Kurir Televizija

"Plan je da vakcinišemo minimum 1,4 miliona ljudi, a optimum je tri miliona".

"Državni vrh pokazuje koliko je državi stalo do zdravlja i života naših ljudi. Od početka se nije štedelo u ekonomskom smislu".

"Gruba procena, lečenje pacijenta na respiratoru je 1.000 evra na dan, ali nikad na to nismo gledali. U Evropi hospitalizuju 4-5 odsto pacijenata, a kod nas ide do 35 odsto".

"Bogati ste onoliko koliko imate prijatelja. Srbija je pre 15-ak godina bila na lošem glasu, a uspela je da u poslednje vreme stekne mnogo prijatelja. Uzdam se u prijateljstvo koje je stekao predsednik i država Srbija po pitanju nabavke vakcina".

"Imali smo ukupno 40-ak neželjenih dejstava kod vakcinacije, a nijedno od njih nije bilo ozbiljno, to su crvenila, glavobolje... Ako bi to potrajalo 12 sati, treba se javiti u dom zdravlja, ali u ovih 400.000 vakcinisanih nismo imali takve slučajeve".

Mirsad Djerlek
foto: Printscreen

"Apsolutni neželjeni efekti kod sve tri vakcine su temperatura, akutna bolest, dužeg povraćanja, pojava krvi u stolici... Svi oni su izuzetno retki".

"Preporuka je da ljudi koji preleže koronu ne treba da žure sa vakcinom, jer ih antitela štite nekoliko meseci, prema pojedinim stručnjacima i do šest meseci. Oni koji su preležali kovid treba da se vakcinišu, ali ne treba da žure".

"Rizične grupe treba da obave pregled kod svog lekara. Svi ti pacijenti smeju da prime vakcinu, ali konsultujemo stručnjake. Vakcina se ne daje teškim hroničnim bolesnicima sa mnogo komorbiditeta".

Mirsad Đerlek
foto: Printscreen

"U celu proceduru smo uključili veliki broj lekara, što je garancija da je teško da nam nešto promakne. Ozbiljno pristupamo svakom pacijentu koji dođe na vakcinalni punkt".

"Mi smo među retkim državama gde je moguće birati vakcinu".

"Država od početka vodi mudru borbu protiv kovida-19, tako je i sa vakcinama. U evropskim državama su pacijenti ostali bez druge doze, što je nedopustivo. Mi smo za svakoga ko je primio prvu dozu, na Torlaku ostavili dozu za revakcinaciju".

(Kurir.rs)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...