KRIZNI ŠTAB

REČ ENDOKRINOLOGA: Vakcina je najbezbednija u borbi sa koronom i za dijabetičare (KURIR TELEVIZIJA)

Društvo -

Direktorka Kliničkog centra Vojvodine i endokrinolog Edita Stokić na konferenciji za medije Kriznog štaba dala je pojašnjenje o vakcinaciji dijabetečara i osoba sa oboljenjima štitaste žlezde i drugim autoimunim bolestima.

"Dobili smo mnogo poziva poslednjih nekoliko dana sa pitanjem da li se vakcinisati ili ne. Jasno je poznato i bazirano na dokazima da su tip 1 i tip 2 dijabetesa tri do četiri puta u većem riziku za oboljevanjem kovida 19 virusne infekcije težom kliničkom slikom, češćom hospitalizacijom, boravkom na odeljenju intenzivne nege pa čak i smrtnim ishodom. S druge strane, gliko regulacija značajan faktor koji može uticati na smanjenje oboljevanja i smrtnosti", objasnila je ona i dodala da je vakcinacija jedno od najbezbednijih opcija za izlazak iz epidemije i u populaciji dijabetesnih bolesnika.

Ona je upozorila da je za dijabetičare važno da par dana po pelcovanju prate nivo šećera u krvi, posebno ako su slabi i malaksali.

Poslušajte šta je dr Edita Stokić posavetovala druge pacijente koji imaju bolesti iz spektra endokrinologije, pre svega štitaste žlezde i Hašimoto sindroma.

OVDE MOŽETE DA PRATITE UŽIVO KURIR TV

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track