NAJMLAĐI IMAO 19 GODINA

ALKOHOL ZAMENILA DROGA? Za nedelju dana 31 VOZAČ, mlađi od 24 godine, upravljao vozilom pod uticajem narkotika (KURIR TELEVIZIJA)

Društvo -

Od ukupno 30.700 saobraćajnih nezgoda, koliko se dogodilo u 2020. godini, u 45 njih vozači su bili pod dejstvom psihoaktivnih supstanci. Međutim, strožija kontrola koju je policija započela od Nove godine pokazala je da je situacija daleko gora i da je broj onih koji sedaju za volan pod uticajem narkotika značajno veći.

"Vozač prolazi kroz crveno svetlo, obara pešake, a zatim izlazi iz auta da se bije sa njima. Zvuči kao scena iz filma, ali to je situacija koja se nedavno dogodila kod Beogradskog sajma i u kojoj je jedna žena izgubila život. Ponašanje vozača već je ukazivalo da nešto nije u redu", kaže veštak Milan Božović, a naknadno testiranje pokazalo je da je bio pod uticajem droge.

To, napominje, nije usamljen slučaj.

"Ako su u pitanju pešaci koji pretrčavaju kolovoz na pešačkom prelazu, tamo gde je za njih crveno, a za autobus zeleno svetlo, na tom video zapisu ćete videti da oni neposredno pre zalaska na kolovoz nisu pogledali ni levo ni desno", dodaje Božović.

Zbog takvih slučajeva policija je od početka godine testira vozače i na narkotike.

Saobraćajcima u tom poslu pomaže kriminalistička policija.

Policijsko testiranje vozača na psihoaktivne supstance već daje rezultate. Samo tokom prethodne nedelje čak 31 vozač u Srbiji zatečen je pod uticajem droga.

Najveći broj njih je bio pod dejstvom kanabisa, nešto manje amfetamina, a zatim sledi kokain. Ono što posebno zabrinjava jeste da je većina vozača bila mlađa od 24 godine, a najmlađi od njih imao je samo 19.

Prilikom provere vozaču se uzima uzor pljuvačke koji se testira uz pomoć specijalnog uređaja. Kontrola se vrši na mestu gde je vozač zaustavljen i traje oko 10 minuta.

Test detektuje prisustvo: amfetamina, kanabisa, kokaina, metamfetamina, opijata, metadona i benzodijazepina. Ukoliko je vozač i dalje sumnjiv, upućuje se na pregled u zdravstvenu ustanovu, gde se vrši analiza na osnovu uzorka krvi ili urina.

U slučaju da se utvrdi da je bio pod dejstvom narkotika, vozač može biti kažnjen od 20.000 do 40.000 dinara i osam kaznenih poena. Ako pak odbije testiranje - proći će gore - kazna je od 100.000 - 120.000 dinara, 14 kaznenih poena i oduzimanjem dozvole na osam meseci.

OVDE MOŽETE DA PRATITE UŽIVO KURIR TV

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track