DOKTOR KON U EMISIJI HIT TVIT: Imamo oko šest miliona ugovorenih vakcina, oni koji su poverovali u ugovore ostali su na cedilu
Foto: Printscreen

iza nabavke stoji naporan rad

DOKTOR KON U EMISIJI HIT TVIT: Imamo oko šest miliona ugovorenih vakcina, oni koji su poverovali u ugovore ostali su na cedilu

Društvo -

Epidemiolog Predrag Kon, član Kriznog štaba za brobu protiv korone je rekao da su neke zemlje koje proizvode vakcine, obavezale na isporuku, a sada to ne ispunjavaju.

- SZO je već jednom pala u pandemiji svinjskog gripa. Najbogatije zemlje su otkupile sve vakcine unapred. Sada se desilo da su velike zemlje poverovale u međunarodne ugovore i ostale na cedilu - rekao je Kon.

Prema njegovim rečima, Srbija je druga po broju vakcinisanih, a treća u svetu.

- Ovo nije utakmica, svi treba da se zaštite. Virus će ostati, otići će u Afriku, ali će se vratiti. Antivakcinalni lobi se povukao pred snažnim provakcinalnim pokretom, ali ih ne treba podcenjivati jer imamo veliki broj ljudi koji ne želi da se vakciniše. Bilo bi idealno da se vakcineše preko 80 odsto ljudi. Krenulo je dobro i imamo šansu da stvorimo takav kolektivni imunitet koji će onemogućiti ovakav talas epidemije - rekao je Kon.

Hit Tvit
foto: Printscreen

On je rekao da je rukovodstvo Srbije, pored učešća u kovaksu, počele i bilateralne ugovore.

- Imamo oko šest miliona ugovorenih doza, ubrzavanje zavisi od poverenje, dobrih odnosa, ličnih kontakta, ali iza toga stoji naporan rad - rekao je Kon.

Ministar Selaković je rekao da Srbija ima prijatelje na svim stranama i u ovakvim situacija vidimo da ih imamo.

- Srbija je uspela da u prvi mah obezbedni dovoljnu količinu vakcina. Jedan razlog je da se krenulo na vreme, drugi je su dobri kontakti državnog rukovodstva na svim stranama sveta. Nismo se oslanjali samo na jednu stranu, zaključili smo ugovore sa velikima, a oni se ne ispunjavaju kako njihovo slovo nalaže. Kada dobro rangirate prioritete, a zdravlje stanovništva je prioritet državnog rukovodstva, onda je na planu borbe za zaštitu zdravlja sve dozvoljeno - rekao je Selaković.

(Kurir.rs/Pink.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track