Najnovije vesti

VIRUSOLOG TANJA JOVANOVIĆ: Na leto ćemo moći da idemo na godišnje odmore, tokom procesa vakcinacije važno da se nose maske
Foto: Screenshot

povoljnija epidemiološka situacija od sredine marta

VIRUSOLOG TANJA JOVANOVIĆ: Na leto ćemo moći da idemo na godišnje odmore, tokom procesa vakcinacije važno da se nose maske

Društvo

Virusolog i članica Kriznog štaba Tanja Jovanović ukazala je danas da povoljniju epidemiološku situaciju očekuje od sredine marta, a sticanje kolektivnog imuniteta tokom leta.

"Uz veliki optimizam, mislim da ćemo za mesec i po dana moći da uđemo u non kovid bolnice i da organizujemo praktičnu nastavu za studente. Mislim da ćemo na leto moći da idemo na godišnje odmore", rekla je Jovanović.

Ona je navela da je zadovoljna početkom procesa vakcinacije, te istakla da je veliki odziv građana i zbog toga što im je "dosta života sa velikim odricanjem".

Jovanović je ukazala da se nakon druge doze vakcine, građanin može smatrati zaštićenim od infekcije i dodala da je važno da se i tokom procesa vakcinacije nose maske.

"Tačno je da nijedna vakcina ne daje stoprocentnu zaštitu i u tom smislu je preporučeno da se nose maske dok traje proces vakcinacije. Ako ste uspešno vakcinisani, što možete da odredite testom koji pokazuje koliko antitela imate nakon vakcinacije, vi apsolutno ne možete da prenesete virus", navela je Jovanović za televiziju K1.

Upitana o težim oblicima neželjenih efekata na vakcinu, Jovanović kaže da su građani najčešće prijavljivali crvenilo, bol, otok, a bilo je i nekoliko slučajeva koji su imali zastoj u oticanju limfe.

Istakla je da nijedan od pacijenata nije hospitalizovan nakon vakcinacije, kao i da niko od njih za sada nije razvio tešku kliničku sliku.

"Informacije koje smo dobili od nacionalnog tela koje prati neželjene efekte, ukazuju da nemamo nijednu težu komplikaciju procesa vakcinacije", rekla je Jovanović.

Ukazuje i da pacijenti koji su alergični na penicilin ili na određene lekove i hranu mogu da prime vakcinu, ali da je važno da o alergijama obaveste lekaru, kako bi se pratio postvakcinalni tok.

Jovanović navodi da pacijent koji ima akutnu bolest, koja zahteva odgovarajući tretman i terapiju, ne bi trebalo da u tom vremenskom periodu bude vakcinisan.

Što se tiče dece, kaže, nisu rađene kliničke studije na toj populaciji, ali pretpostavlja da će vakcine koje su trenutno aktuelne biti korišćene i za imunizaciju dece, dodaje, možda u različitoj, a možda u istoj dozi.

Jovanović ukazuje i da je zbog novog soja važno da nosimo maske, kao i da je za sada dokazano da se aktuelni testovi za koronu mogu koristiti i za dokazivanje britanske varijante virusa.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...