NAPUŠTENI VAGONI KAO DOM: Migranti već tri meseca žive bez hrane, vode i struje (KURIR TELEVIZIJA)

Društvo -

Stari vagoni koji su nekada sa lokomotivom iz somborske Železničke stanice polazili na proputovanje prugama Srbije, već mecima su dom izbeglicama iz ratom pogođenih zemalja. Svi oni, kako kažu, nisu primljeni u kamp, pa su primorani da se do odlaska u neku od zemalja EU, snalaze za hranu, vodu, novac...

"U ovom vagonu živim već desetak dana. Loši su uslovi, ali ne uspevam da pređem granicu. Pobegao sam iz Avganistana, jer je tamo ratno stanje i voleo bih da stignem do Nemačke, pronađem posao i živim miran život", navodi za Kurir televiziju izbeglica Harul. Njegov drugar Hanza u vagonu živi malo duže. "Ovde sa već mesec dana i veoma je loše. Spavamo na podu vagona, a napolju je vrlo hladno.

Nedavno smo pokušali da se ubacimo u kamp, ali su nam rekli da ne može i pitali nas zašto se odmah pri ulasku u zemlju nismo javili", objašnjava Hanza. Za ove mladiće iz ratom zahvaćenih zemalja noći u Srbiji su najteže. Tada se okupljaju oko vatre, kako bi ponešto skuvali i ugrejali se. "Nisu me primili u kamp. Dobili smo odgovor da idemo u Mađarsku. Nemamo obezbeđenu hranu i ono osnovno za život. Ovde sam već tri meseca i biću tu dok se ne snađem za dalje", kaže Abudlah.

OVDE MOŽETE PRATITI UŽIVO KURIR TELEVIZIJU

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track