SRBIJA VRLO BLIZU POBEDE NAD KORONOM: Dr Đerlek objasnio šta se dešava ako se virus javi između 2 doze vakcine
Foto: Printscreen TV Pink

državni sekretar Ministarstva zdravstva

SRBIJA VRLO BLIZU POBEDE NAD KORONOM: Dr Đerlek objasnio šta se dešava ako se virus javi između 2 doze vakcine

Društvo -

Možemo da se zarazimo i između dve vakcine, a neki ljudi i ne znaju da imaju virus kada dođu na vakcinaciju pošto ima i asimptomatskih slučajeva, rekao je državni sekretar Ministarstva zdravstva Mirsad Đerlek.

On je dodao da iako se to desi, vakcina ne škodi. Takođe, ukoliko se neko zarazi između dve doze vakcine protiv korona virusa, primanje drugog dela cepiva se odlaže za 28 dana od prestanka svih simptoma.

Doktor Đerlek potvrdio je da za desetak dana u Institut "Torlak" dolazi ruska delegacija kako bi se ugovorila proizvodnja vakcina protiv kovida u našim postrojenjima.

- 11. februara dolazi ozbiljna ruska delegacija. Zaista sam ponosan na to i treba Torlaku da vratimo mesto koje mu pripada. Torlak ima stručnjake koji mogu da odgovore ovom tehnološkom slučaju - rekao je Đerlek za TV Pink.

Đerlek se na kraju osvrnuo i na izjavu pulmologa i bivšeg člana Kriznog štaba Branimira Nestorovića koji je rekao da niko neće da mu "plati da dokaže da korona ne postoji".

- Izuzetno cenim dr Nestorovića. Lečio je mog sina, ali ne mogu se složiti sa ovim. Proveo sam četiri meseca u kovid zoni i uz dužno poštovanje dr Nestorovića, ne mogu se složiti sa tim - zaključio je Đerlek.

Srbija vrlo blizu pobede nad koronom

On je danas rekao da je Srbija "vrlo blizu da pobedi koronu", čemu će, kako kaže, doprineti proizvodnja vakcine koju će Srbija početi uz pomoć ruskih stručnjaka, a čiji se dolazak očekuje 11. februara.

- Ova zemlja zaslužuje da ima mesto koje će proizvoditi tako nešto. Torlak ima stručne ljude koji mogu da proizvedu ovako nešto. Proizvodnjom vakcine protiv korone Torlak ćemo vratiti na mesto koje je imao. U tom institutu rade stručni ljudi, treba rešiti samo pitanje tehničko-tehnoloških stvari. Srbija će biti jedna od retkih zemalja koja će proizvoditi ovakvu vakcinu - rekao je Đerlek.

Kaže i da je cilj uspostavljanje kontrole nad epidemijom korona virusa.

- Trudili smo se da organizacija vakcinacije bude jako dobra. Hteli smo da pokažemo svetu kako umemo da radimo - rekao je Đerlek komentarišući masovnu vakcinaciju u Srbiji i dodao da je zdravstveni sistem spreman za dalju borbu sa koronom.

(Kurir.rs/ Blic)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track