TURIZAM NA UDARU

MUKE TURISTIČKIH VODIČA U DOBA KORONE: Godinu dana bez posla, a povratku se nadaju tek na jesen (KURIR TELEVIZIJA)

Društvo -

Zbog krize izazvane pandemijom prestalo je da radi oko 200 turističkih agencija.

Udruženje turističkih agencija Srbije od resornog ministarstva traži otpis dugova na ime poreza i doprinosa, dodelu jednokratne pomoći, kao i ubrzavanje odobravanja kredita iz Fonda za razvoj.

Onoga trenutka kada je korona zatrvorila granice, mnogi turistički vodiči ostali su bez posla.

Prema rečima Maje Radović i Tanje Krković, turističkih vodiča, prošla godina za njih bila je kao "dugačak godišnji odmor", ali se skorijem povratku sa njega ne nadaju ni u prvoj polovini 2021. godine.

Ako budu imali sreće, vratiće se svom poslu tek od septembra, ali je i tada pitanje u kojoj meri, jer je korona, kako kažu, potpuno ubila turizam. Pomoć države su očekivali, ali te pomoći za sada nije bilo.

Njih dve turizmom se bave čitav radni vek, pa ističu da u takvoj situaciji nije nimalo lako preorijentisati se na drugu delatnost. Trenutno su nezaposlene, pa su kućni poslovi i briga o deci ono sa čime ispunjavaju svoje vreme. Međutim, život sa jednom platom, kako naglašavaju, nije jednostavan, jer životni troškovi nisu mali.

Dok čekaju da vakcinacija ublaži negativne efekte koje pandemija ima na turistički sektor, naše sagovornice se nadaju da će ubrzo moći da se vrate poslu koji neizmerno vole.

OVDE MOŽETE PRATITI UŽIVO KURIR TELEVIZIJU

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track