UNIVERZITET U BEOGRADU POTVRDIO: Danica Popović je definitivno plagijatorka! Rad pokojnog kolege potpisala kao svoj
Foto: Printscreen

SkandalČina

UNIVERZITET U BEOGRADU POTVRDIO: Danica Popović je definitivno plagijatorka! Rad pokojnog kolege potpisala kao svoj

Društvo -

Odbor za profesionalnu etiku odbio je žalbu profesorke Ekonomskog fakulteta, čime je dat konačni sud da je ona rad pokojnog kolege potpisala kao svoj

Univerzitet u Beogradu potvrdio je u petak da je profesorka Ekonomskog fakulteta Danica Popović plagijatorka, tj. da je pokrala prevod svog pokojnog kolege, profesora Stojana Babića, iz udžbenika "Međunarodna ekonomija" i potpisala ga kao svoj rad, a o čemu je Kurir pisao u seriji tekstova. Odbor za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu na poslednjoj sednici je doneo odluku da odbaci žalbu profesorke Popović, saznaje Kurir. Odbor je potvrdio odluku o plagijatu, koju je prethodno donelo Nastavno-naučno veće Ekonomskog fakulteta u Beogradu. O sankciji koja čeka Popovićevu odlučiće dekan Ekonomskog fakulteta.

- Po svemu sudeći, biće izbačena sa predmeta Međunarodna ekonomija, a pokojni profesor Babić će biti vraćen na spisak prevodilaca udžbenika. Opcija je i da dekan naloži Popovićevoj da polovinu honorara, koji je ukupno bio 1.440.000 dinara, uplati porodici pokojnog prof. Babića - kaže izvor Kurira.

Aleksandar Jakšić
foto: Screenshot

Aleksandar Jakšić, podnosilac zahteva za utvrđivanje plagijata Danice Popović, kaže za Kurir da je poslednja potvrda o plagijatu najveći poraz "lažne i samoproklamovane elite u Srbiji - nemoralnih akademika i univerzitetskih profesora".

- Oni su prvo pokušali da zataškaju navedeni proces, a kada im to nije uspelo, onda su uz podršku tzv. slobodnih medija više od godinu dana vodili sramnu kampanju protiv mene, u kojoj su pokušali da potpuno čist akademski proces predstave kao progon politički nepodobnih, moralnih i nezavisnih intelektualaca.

U tome su imali otvorenu i javnu podršku minornih političkih organizacija i samoprozvanih političkih lidera. Potvrda plagijata je potvrda njihove nemoralnosti, površnosti i nedoslednosti. Zbog takvih nisam želeo da uložim žalbu Univerzitetu u Beogradu, iako sam znao da bi moja žalba značila momentalni otkaz Danici Popović - navodi Jakšić i dodaje da će studenti imati priliku da iz iskustva dokazanog plagijatora uče kako se ne treba ponašati, a da je ovaj plagijat odraz u ogledalu svih ljudi koji su je podržali.

Kurir.rs/S. S.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track