GODINU DANA OD PROGLAŠENJA PANDEMIJE KOVIDA 19: Vakcina spašava glave, ali i ekonomiju!
Foto: Kurir

GOST USIJANJA DANA MIHAJLO VESOVIC

GODINU DANA OD PROGLAŠENJA PANDEMIJE KOVIDA 19: Vakcina spašava glave, ali i ekonomiju!

Društvo -

Pre ravno godinu dana Svetska zdravstvena organizacija proglasila je pandemiju korona virusa kovid-19. Virus je odneo milione života, više od stotinu miliona ljudi je obolelo, a pored zdravstvene, pandemija je izazvala i ozbiljnu ekonomsku krizu u čitavom svetu.

Virus ne poznaje ni granice ni nacije, pogađa i bogate i siromašne. I premda je otkriće vakcine u istorijski-nezapamćeno kratkom roku svetlost na kraju tunela, taj tunel je i dalje vrlo dugačak. Mnoge stvari u poslovanju više nikada neće biti iste. Nema povratka na staro.

Usijanje, Mihajlo Vesovic
foto: Kurir

Ekonomske posledice će se osećati i kad pandemija prođe, a kako se sa time nosi svet, a kako Srbija, u emisiji Usijanje dana govori Mihajlo Vesović iz Privredne komore Srbije.

- Nepredvidivost situacije na početku epidemije dovela je do solidarnosti, jer su svi doživeli udar, rekoa je Vesović.

On je naglasio da je recesija u svetu pokazala da neki novac zaista postoji.

"Ove godine imamo krizu u kojoj su neke delatnosti potpuno stale, je su i radna mesta za vreme pandemije drugačije funkcionisala. Plate su omogućile da sačuvamo radna mesta", naglasio je Vesović.

Usijanje, Mihajlo Vesovic
foto: Kurir

Dugoročno gledano još ne možemo da predvidimo šta će se dešavati i kako, rekao je Vesović. On je izrazio zabrinutost stanjem EU koja više nije ekonomski lider.

Vesović je rekao da imamo problem manjka radne snage jer naša zemlja ima negativan demografski priraštaj, pa ćemo morati da tražimo nove modele funkcionisanja.

"Mi već danas u pojedinim oblastima imamo uvoz radne snage", rekao je Vesović

Promo - tekst / /Kurir.rs Foto: Promo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track