Najnovije vesti

SVIMA DOBRO U BELOM BLATU OSIM MONGOLCU: On se žali na rasizam i preti da će se odseliti, a SELO TVRDI DA MU JE DALO SVE! (FOTO)
Foto: Privatna arhiva, Fejsbuk

šta je prava istina?

SVIMA DOBRO U BELOM BLATU OSIM MONGOLCU: On se žali na rasizam i preti da će se odseliti, a SELO TVRDI DA MU JE DALO SVE! (FOTO)

Društvo

U Belom Blatu, banatskom selu koje važi za oličenje multinacionalnosti i tolerancije, jedna mongolska porodica iz Rusije žali se na rasizam, ali meštani, učenici i nastavnici škole u koju ide njegova ćerka negiraju da postoji problem, što na neki način potvrđuje i njegova ćerka koja želi da ostane sa svojim školskim drugarima.

Bulat Šagzin, čovek iz Mongolije koji sa porodicom živi u ovom selu tvrdi da je njegova ćerka trpela diskriminaciju u školi koja se zove "Bratstvo jedinstvo".

Belo Blato
foto: Privatna arhiva

On je za medije izneo svoju verziju priče, koju je između ostalog izneo i na svom Fejsbuk nalogu.

- Dvoje dece napadaju moju ćerku. Kažu – ti si prljava Kineskinja, smrdljiva Kineskinja i tako.. I tuku je. Mnogo puta je padala, ne puštaju je u toalet. Psuju je. Druga deca se smeju, to je za njih zabavno, a za moju ćerku je to užasno- priča Bulat Šagzin, stanovnik Belog Blata.

S druge strane, iz škole koju pohađa ova devojčica dobili smo drugačije informacije.

Direktorka škole "Bratstvo jedinstvo", Nada Ludoški, za Kurir je rekla da su tvrdnje Bulata Šagzina netačne.

Bulat
foto: Facebook

- Inspekcija je bila u školi, a škola je poslala i pismenu izjavu Ministarstvu prosvete. Nije tačno da je devojčica zatvarana u toalet niti da je neko od đaka sprečavao da uđe u toalet, kao što nije tačno ni to da su je deca polivala jogurtom, kako je on jednom prilikom rekao - rekla je direktorka Ludoški za Kurir, navodeći da je stav škole da vršnjačkog nasilja nije bilo, već da je jezička barijera i nesporazum jedino što se desilo između pomenute devojčice i jednog dečaka iz škole.

Miroslav Markuš, predsednik MZ Belo Blato za Kurir je takođe rekao da Bulatove tvrdnje nisu tačne.

- Iskren da budem, živim u kući na 50 metara od škole i kad pijem kafu gledam našu dečicu kako se igraju. Nikada nisam video bilo kakav razdor, a samim tim ni nasilje. Odgovorno tvrdim da tu rasizma nema - rekao je on.

Izrevoltirani otac tvrdi da je dve godine ukazivao na ovaj problem, ali da niko za to nije imao sluha. Ipak, kako smo nezvanično saznali, Bulat je u danu kada se njegova ćerka uplakana vratila iz škole zbog svađe sa drugom upao u školu, i vikao na đake i nastavnike, što je decu posebno uznemirilo.

Bulat Šagzin je za Kurir rekao da nije tačno da je vikao, ali da je "možda malo glasnije rekao reč rasizam". Ipak, kako saznajemo od roditelja đaka, deca su se prilično uznemirila nakon njegovog ulaska u učionicu usred nastave.

Reč "rasizam" počeo je da koristi u medijima kojima je dao izjavu. Ipak, vrlo brzo se predomislio, na Fejsbuku napisavši da ipak nije mislio na sve.

- Želim da se obratim stanovnicima Belog Blata koju su se našli uvređeni. Nisam napisao da su u selu svi rasisti i nacisti - rekao je on i dodao da su mu se mnogi javili sa rečima podrške, kao i da u Belom Blatu ima mnogo prijatelja.

- Beloblaćanin sam, i tim se dičim - napisao je on i nakon incidenta.

Belo Blato
foto: Privatna arhiva

Kako smo takođe nezvanično saznali, devojčica je rekla da bi u školi volela da ostane. Bulat je pak za Kurir rekao ono što je pisao i na mrežama, da planira da se odseli iz ovog banatskog sela.

Inače, šaman Bulat Šagžin se pre nekoliko godina nastanio u ovom selu, gde je od skoro počeo i da prodaje kreme i svoje mnoge druge lekovite proizvode iz Sibira. U medijima je uvek govorio da su ga ljudi dobro prihvatili, da je Belo Blato Evropa u malom i da ima mnogo dobrih ljudi, te je stoga njegova izjava da je doživeo diskriminaciju šokirala mnoge.

Jedinstveni spoj nacija, jezika i kultura karakteristični su za banatsko selo Belo blato. Tu prema nekim statistikama žive pripadnici 11 nacija. U selu su u slozi katolici, evangelisti, baptisti, pravoslavci, muslimani, protestanti. Brak koji nije mešovit prava je retkost, a meštani različitosti doživljavaju kao veliku prednost.

Etnički je upravo ovo selo najšarolikije u Vojvodini, gde vas na ulici pozdravljaju bez obzira na to da li se poznajete.

(Kurir.rs / Suzana Trajković)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track