MILOŠ JOVANOVIĆ U USIJANJU DANA: Vreme je da Srbija dobije nacionalnu agenciju za nadzor interneta (KURIR TELEVIZIJA)
Foto: Kurir

predsednik Open link grupe

MILOŠ JOVANOVIĆ U USIJANJU DANA: Vreme je da Srbija dobije nacionalnu agenciju za nadzor interneta (KURIR TELEVIZIJA)

Društvo -

Internet je preobrazio svet, olakšao poslovanje i komunikaciju, ali ima i svoju tamnu stranu. Sve češće slušamo o ozbiljnom kriminalu u vezi sa dečijom pornografijom, hakovanjem bankovnih računa, širenjem lažnih vesti, a govori se i o hibridnom ratu među državama.

Da li je vreme da Srbija dobije nacionalnu agenciju za nadzor interneta, pitamo gosta emisije Miloša Jovanovića, predsednika Open link grupe.

Miloš Jovanović, Miloš Jovanovic
foto: Kurir

- Kriminalci iz Crne Gore su koristili posebnu aplikaciju Sky?

- Svako može da napravi aplikaciju, a ključna stvar je enkripcija, sa algoritmitma za šifrovanje i zaštitu. Ali nema potpune nedostupnosti. Suština je kako se neka kompanija odnosi prema aplikacijama. Policija može i ne može da posmatra komunikaciju, nije jednostavno upasti. Doduše zavisi koja policija. To je prilično teško. Pitanje je i da li je na telefonu postavljena zaštita, kaže Jovanović.

- Sve je više pretnji usmerenih na određene zajednice, regione, države. Hakeriskim napadom se na primer mogu zaustaviti svi semafori. Hibridne pretnje su kad u istom momentu dolazi do raličitih pretnji na različite sisteme. Edukacija stanovništva je ključna, da sami čuvaju svoje podatke. Treba na nacionalnom nivou da se to organizuje.

Miloš Jovanović, Miloš Jovanovic
foto: Kurir

- Bankarski sektor je najbolje zaštićen, banke često rade testove probojnosti sistema. Softverska rešenja internet prodavnica nisu dobra.

Kako funkcioniše Dark net?

- To je kao sa virusima, to je trka, neprestana borba.

- Prosečni korisnik interneta je prisutan samo na nekoliko velikih sajtova, poput Gugla, Fejsbuka. Na osnovu svega što radimo formira se naš profil, na osnovu čega nam se nudi određeni sadržaj.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track