20.000 LJUDI

SRBIJA ZBOG RAKA GODIŠNJE GUBI JEDAN GRAD! Prof. dr Kovčin: Neodgovornost - “ma neće to mene” nas skupo košta! (KURIR TELEVIZIJA)

Društvo -

Tokom života, jedan od pet muškaraca i jedna od šest žena će oboleti od raka, a jedan od osam muškaraca i jedna od jedanaest žena će umreti od nekog oblika maligne bolesti. U Srbiji se godišnje u proseku dijagnostikuje oko 36.000 novih slučajeva malignih bolesti, dok od raka umre više od 20.000 ljudi. Svake godine, 4. februara na Svetski dan borbe protiv raka, govori se o ovom oboljenju više i pažljivije.

Tim povodom gost "Pulsa Srbije" bio je prof. dr Vladimir Kovčin sa kojim smo razgovarali i o tome šta Srbija može da učini kako ne bi bila visoko na lestvici po pitanju broja obolelih od malignoh bolesti u Evropi.

“Jednim delom i naše zdravstvo snosi odgovornost u smislu naše organizacije i kapaciteta za onkološke bolesnike. Kapaciteti se uopšte nisu povećali u poslednjih 30 godina. Napravljene su nove bolnice za radio terapiju, ali onkološki centri nisu se proširili. Mi imamo isti broj postelja za onkološke bolesnike kao pre 30 godina, a broj stanovnika i broj bolesnih raste. Nove bolnice i nove kapacitete nemamo. Najnovija bolnica je napravljena 2007. godine na Bežanijskoj Kosi,” istakao je prof. dr Kovčin.

Sa druge strane kako je rekao tu je i nedovoljna zdravstvena svest kod našeg naroda.

Kaže da ne misli da se mladi ne edukuju dovoljno, nego da ne pridaju važnosti svim tim informacijama kojima raspolažu.

“Ne kažem da naši ljudi nisu edukovani i obrazovani i da se ne informišu dovoljno. Moguće je da je jedan mali procenat takvih, ali to su uglavnom stariji koji se ne razumeju u internet ili ne prate medije. Svi mlađi i sredovečni imaju dovoljno informacija o onkološkim bolestima. Međutim oni ne pridaju važnosti tome, po sistemu ma neće to mene”, dodao je čuveni onkolog.

Prof. dr Kovčin kaže da je zahvaljujući i ličnoj neodgovornosti pojedinca, povećan broj obolelih od raka u Srbiji.

“Veliki deo neodgovornosti prema svom zdravlju je rezultirao povećanom broju karcinoma u uznapredovaloj fazi”, istakao je prof. dr Kovčin.

Kao tipičan primer naveo je pušenje.

“Pušenje je na prvom mestu uzročnik raka pluća, zatim zagađensot i udisanje otrovnih materija”, upozorio je prof. dr Kovčin.

OVDE MOŽETE PRATITI UŽIVO KURIR TELEVIZIJU

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track