SAHRANJEN JUNAK SA KOŠARA: Zoran bio dobrovoljac i poginuo posle osam dana borbi
Foto: Kurir, Privatna arhiva

POSLE 22 GODINE

SAHRANJEN JUNAK SA KOŠARA: Zoran bio dobrovoljac i poginuo posle osam dana borbi

Društvo -

Junak sa Košara Zoran Veselić (1972-1999.) sahranjen je danas, 22 godine posle pogibije, u svom rodnom Laćarku.

Zoran Veselic
foto: Kurir

Na večni počinak dobrovoljca u VJ ispratio je ujak jer su roditelji preminuli i nisu dočekali da sahrane sina. Na sahrani je bio i Zoranov stariji brat po ocu, koji je došao iz Banjaluke. Uz zastavu Srbije, prestavnike vojske i grada Sremske Mitrovice, sahranjeni su posmertni ostaci Veselića, koji je poginuo u borbama s tzv. OVK 19. aprila 1999. na mestu Maja glava. Posmrtni ostaci Veselića, koji je u vreme pogibije imao 27 godina, ekshumirani su pre dve godina, a posle DNK analiza i preuzeti pre dva dana iz Instituta za sudsku medicinu u Prištini. Na poslednji ispraćaj saborca na groblje u Laćarku došlo je i 20-ak boraca s Košara, na čelu s pukovnikom Ljubinkom Đurkovićem, komandantom odbrane Košara.

Ljubinko Djurkovic
foto: Kurir

- Zoran je predvodio grupu od njih trojice, izvodili su protivnapadna dejstva i time su sebe i svoje živote izložili velikoj nerijateljskoj vatri. Grupa koja ih je podržavala morala je da se povuče jer bi i oni izginuli. Sva trojica su poginula, odmah su uspeli da izvuku tela dvojice vojnika, ali ne i Zoranovo pošto je bio izašao dosta napred. Nisu mogli da dođu do njega. Posmrtni ostaci ekshumirani su tek pre dve godine - kaže za Kurir pukovnik Đurković.

Lacarak
foto: KURIR/Privatna Arhiva

On dodaje da je dobrovoljački odred, koji je bio njegovm sastavu, došao 11. aprila, a već osam dana kasnije Zoran je poginuo. - Zorana se sećam po nekom veselom izrazu. Bio je komandir grupe, došao je s 27 godina, a za mene je to bila zrela osoba imajući u vidu da sam uglavnom komandovao decom od 18-19 godina, koja u bila na odsluženju vojnog roka. Zoranu sam mogao da dam ozbiljnije zadatke - priča pukovnik Đuraković i dodaje da je posebno tužna sudbina te porodice i da je Zorana danas sahanio ujak sa svojom decom.

(Kurir.rs/J.S.S./Foto: Kurir/Privatna arhiva)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track