Najnovije vesti

DOKTOR TIODOROVIĆ UPOZORAVA: Opuštanja ne sme biti, brojke i dalje visoke, javljaju se čak i porodične infekcije
Foto: Printscreen RTS

epidemiološka kriva zaravnjena na visokom nivou

DOKTOR TIODOROVIĆ UPOZORAVA: Opuštanja ne sme biti, brojke i dalje visoke, javljaju se čak i porodične infekcije

Društvo
09:55h

Epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović rekao je da je epidemiološka kriva zaravnjena na visokom nivou i da svaki dan imamo barem 20 do 25 odsto potvrđenih od ukupnog broja testiranih.

"U poslednjih nekoliko dana raste nam broj prvih pregleda u kovid ambulantama što govori da je virus tu. Javljaju se čak i porodične infekcije i moramo da računamo da je zbog lepog vremena, došlo je do većeg opuštanja jer nisu korišćene sve mere koje su predviđene", istakao je Tiodorović.

Prema njegovim rečima, sve to će dati verovatno blagi porast, već se vidi da kovid bolnice imaju i dalje dosta veliki broj pacijenata, to se može popraviti samo ako budemo vrlo odgovorni.

Tiodorović kaže da opuštanje može da razume, psihološki je ovo veoma težak problem, traje predugo, ali je siguran da ceo medicinski deo Kriznog štaba misli da je vrlo važno da očuvamo barem narednih dana situaciju na ovom nivou, da se mere poštuju, da nema popuštanja, da izdržimo dok se vakcinacija bude sprovodila.

"Vrlo je važno da za vakcinaciju imaju mirniju situaciju, da imamo opadajući trend obolevanja, da imamo kontrolisaniju, da se vakciniše mnogo veći broj ljudi, i da na taj način obezbedimo kolektivni imunitet", rekao je Tiodorović.

Podseća da je u celoj Srbiji više od pola miliona vakcinisanih, a sutra počinje i davanje druge doze vakcine.

vakcina, korona virus, live korona, vakcinacija
foto: Shutterstock

"Može se reći da imamo dobar trend, ali treba nam brže, zavisi od priliva vakcina", smatra Tiodorović.

Tiodorović je rekao da ako bi vakcinacija išla brže, da se obuhvati tri miliona ljudi vakcinacijom i smiri situacija – onda bi na leto mogli izaći iz ove situacije i ući u kontrolisanu i možda bi mogli da idemo na letovanje.

(Kurir.rs/RTS)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...