EKSKLUZIVNO

OTKRIVENO TESLINO PISMO POSLE STRELJANJA U KRAGUJEVCU: Bes izbija iz svake rečenice - UBILI SU SRPSKU DECU! (KURIR TELEVIZIJA)

Društvo -

Najveći naučnik svih vremena koji je zadužio ceo svet svojim otkrićima, Nikola Tesla, nikada nije krio svoju ljubav prema Srbiji i svom srpskom poreklu.

I dok ga danas svi sa ovih prostora svojataju, od Rumuna, preko Mađara, Hrvata, Makedonaca, Tesla je uvek jasno isticao i pisao da je on samo Srbin, ma gde bio rođen.

U pismu koje je nedavno otrkriveno Tesla je svom prijatelju advokatu, vidno izrevoltiran, pisao o svom poreklu.

-Nešto je iziritiralo naučnika u tamošnjim medijima očigledno, čim na ovakav način piše - kaže Aleksandra Ninković Tašić, predsednica Obrazovno-istraživačkog društva "Mihajlo Pupin".

-Vi naravno znate da sam ja Srbin, koji potiče od jedne od najstarijih loza - piše Tesla i navodi da je provincija pod kojom je on rođen samo pod političkom vlašću Austrougarske, te da nema nikakve veze sa njegovom narodnošću. Ovim rečima Tesla je još jednom stavio tačku na sve polemike koje se vode oko njegovog porekla.

Još jedno otkriće o slavnom naučniku dodatno će potvrditi i učvrstiti činjenicu o njegovom poreklu.

U pitanju je pismo iz 1942. godine, koje je uoči njegove smrti objavljeno u srpskim novinama koje su izlazile u Americi.

Teslino pismo reakcija je na stravičan zločin u Kragujevcu kada su streljana srpska deca.

- Ima još jedno Teslino pismo, evo premijerno ću ovde reći, koje ću ja tek objaviti. Izašlo je Teslino pismo u srpskom "Srbobranu" u Americi 1942. godine, malo pre njegove smrti, posle strašnog streljanja u Kragujevcu. Tesla piše "nisu oni ubili decu, oni su ubili srpsku decu" i potpisuje se "vaš brat Nikola Tesla". I vi vidite srčanost Nikole Tesle - navodi naučnica i dodaje da joj je jako žao što ovakve stvari otkriva Kongresna biblioteka Amerike.

- On je znao i pisao je puno o srpstvu, a naš je teret na plećima što mi to nismo prevodili i natrljavali na nos svima koji ga svojataju - zaključuje Aleksandra Ninković Tašić.

OVDE MOŽETE DA PRATITE UŽIVO KURIR TV

Foto: Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track