SINIŠA MALI: Srbija ima najmanji pad BDP prošle godine, a javni dug je potpuno pod kontrolom
Foto: Kurir

Ministar finansija

SINIŠA MALI: Srbija ima najmanji pad BDP prošle godine, a javni dug je potpuno pod kontrolom

Društvo -

Ministar finansija Siniša Mali rekao je da je ponosan što je na današnjoj sednici Vlade usvojen novi ekonomski paket mera.

- Sa osam milijardi evra država će pomoći građanima, kako bi što pre prevazišli posledice virusa korona. Da se vratimo u februar mesec, pre samo godinu dana. Pokrenuli smo dva fronta, jedan koji se bori za zdravlje ljudi, i drugi za spas ekonomije - podsetio je ministar Siniša Mali.

On je potom podsetio na sve što je urađeno tokom prošle godine kako bi se očuvala snaga srpske ekonomije, od direktne pomoći građanima, preko povećanja plata do subvencionisanja važnih grana privrede i privlačenja novih investitora.

- I koji su rezultati? Srbija ima najmanji pad BDP prošle godine. Javni dug je potpuno pod kontrolom, neki nam kažu čak samo se zadužujte, hoćemo da preživimo. Mi ne radimo to tako, sve radimo kako bismo očuvali stabilnost. Inflacija se nije menjala, kurs u odnosu na evro se nije menjao - kazao je ministar Mali.

Ministar je naglasio da ne smemo da se opustimo, i da je pandemija i dalje u toku, kao da i dalje svi trpimo posledice virusa.

- Zato smo i doneli odluku da izađemo sa novim paketom mera. Struktura će biti slična kao i u prethodnim paketima pomoći. Sa obzirom da vidimo svetlo na kraju tunela, sa obzirom da imamo odličan rast iako smo mala zemlja. Cifre za januar mesec su mnogo bolje nego što smo očekivali, umesto deficita na početku ove godine, mi smo imali suficit - naglasio je Mali.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track