ŠTA ĆE REĆI MEČKA NA SRETENJE, KOLIKO ĆE ZIMA JOŠ TRAJATI: Posle ledenog vikenda i -12, u ponedeljak na praznik prelazimo u PLUS
Foto: Printscreeen Youtube, Tanjug/Dusan Anicic

sreću se zima i leto

ŠTA ĆE REĆI MEČKA NA SRETENJE, KOLIKO ĆE ZIMA JOŠ TRAJATI: Posle ledenog vikenda i -12, u ponedeljak na praznik prelazimo u PLUS

Društvo -

Na Sretenje se sreću i razdvajaju zima i leto, dani postaju duži, a noći kraće, pa se u narodu kaže i "Sretenje obretenje".

Prema narodnom verovanju, u ponedeljak, na Sretenje medvedi mogu da predvide da li se zima produžava ili je vreme za toplije dane.

Ako mečka izađe iz svoje pećine i ne vrati se unutra to znači da zima neće potrajati.

Međutim, ako je sunčan dan pa medved ugleda svoju senku, uplaši se i vrati nazad u pećinu prema verovanju to znači da će zima da traje još šest nedelja.

Vremenska prognoza za naredne dane

Do nedelje meteorolozi prognoziraju ledene dane s jakim jutarnjim mrazom i minimalnom temperaturom od minus 12 do minus 8 stepeni Celzijusa.

Danas će na severu biti promenljivo oblačno sa dužim sunčanim intervalima, a u ostalim krajevima pretežno oblačno, u planinskim predelima i na jugu mestimično sa snegom.

vreme
foto: Printscreen/RHMZ

Vetar slab i umeren, severni, severoistočni. Jutarnja temperatura od -12 do - 8, najviša dnevna od - 4 do nule.

U Beogradu promenljivo oblačno, pre podne sa sunčanim intervalima. Vetar slab i umeren, severni, severoistočni. Jutarnja temperatura - 8, najvisa dnevna - 4 stepena.

I u narednom periodu hladno, u nedelju u planinskim predelima i na jugu mestimicno slab sneg. Temperatura znatno ispod prosečnih vrednosti, ujutro umeren i jak mraz, a najviša dnevna u većini dana ispod nule. U sredu krajem dana i cetvrtak naoblačenje mestimično sa snegom.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track