SUTRA JE SVETI TRIFUN – KURIR DARUJE ČITAOCE S DVA POKLONA, ČEKAJU VAS: Ikona sa zlatotiskom i molitvom i magazin Lena
Foto: AMG

SUTRA JE SVETI TRIFUN – KURIR DARUJE ČITAOCE S DVA POKLONA, ČEKAJU VAS: Ikona sa zlatotiskom i molitvom i magazin Lena

Društvo -

Srpska pravoslavna crkva i svi njeni vernici sutra slave Svetog Trifuna, zaštitnika bračne ljubavi i vernosti. Dnevne novine Kurir poklanjaju DVA POKLONA: ikonu sa zlatotiskom i molitvom i magazin Lena.

Sveti Trifun je bio siromašni guščar iz Frigije, obdaren isceliteljskim moćima koje su ga proslavile već u mladosti. U to vreme, Rimskim carstvom vladao je car Gordijan, koji je imao ćerku Gordijanu koja je imala smetnje u mentalnom razvoju. Nijedan lekar, a pokušavali su mnogi, joj nije mogao da pomogne. Kada se raščulo po carstvu da sveti Trifun ima velike moći, car ga pozva sebi i on uspe da istera zlog duha iz Gordijane i tako je izleči. Car mu zbog toga podari mnoga blaga, ali ih Trifun sve razdeli siromasima.

Sveti Trifun je bio veliki pobornik Hristovog učenja i zbog toga je po odlasku cara Gordijana sa prestola bio proganjan, mučen i na kraju posečen mačem, jer nije hteo da odstupi od svoje vere hrišćanske. Trivundan se proslavlja isto kao i sve druge krsne slave, pripremom slavskog kolača, koljiva i vina, i osveštanjem koje obavlja sveštenstvo Crkve. Ukoliko padne u mrsni dan, sprema se mrsna trpeza, a ukoliko padne u posni dan (sreda, petak), sprema se posna trpeza. To je nepokretni praznik.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track