KAVČIĆEVI UDŽBENICI SU PREVARA: Nisu stvarno besplatni, a i krivično su delo!
Foto: Zorana Jevtić

razotkriven

KAVČIĆEVI UDŽBENICI SU PREVARA: Nisu stvarno besplatni, a i krivično su delo!

Društvo -

Besplatni udžbenici koje propagira Fondacija profesora Aleksandra Kavčića zapravo su prevara!

Em što nisu stvarno besplatni, već se njima krše i autorska prava izdavača i autora, a po svemu sudeći celu priču gura lider pokreta Dosta je bilo (DJB) Saša Radulović. Naime, svi ti "besplatni udžbenici" koji se mogu preuzeti sa sajta nisu besplatni jer svaki od njih mora ponaosob da se odštampa, a to će u fotokopirnicama biti naplaćeno. Dalje, to zapravo više nisu udžbenici, već fotokopije, a time se krše autorska prava.

Aleksandar Kavcic, knjige
foto: Printscreen

Osim toga, davanje besplatnih udžbenika bez odobrenja jeste i nepoštovanje titule profesora, autora, ali naročito znanja i akademskih dostignuća. Kavčić je taj koji zagovara da se krše autorska prava i u fotokopirnicama štampaju knjige, dok Radulović sve to podržava na svom Fejsbuk profilu.

Saša Radulovic, knjige, prevara
foto: Printskrin/Facebook

- Kao roditelji, možete da utičete na ovo tako što ćete preko školskih odbora izvršiti pritisak na škole da odaberu udžbenike JP Zavod za udžbenike, a ne da zarad darova odaberu skuplje strane udžbenike - piše, između ostalog, Radulović i navodi da se oni JP Zavoda za udžbenike besplatni na sajtu Fondacije Alek Kavčić.

Advokat Aleksandar Popović objasnio je za Kurir da se ovde radi o kršenju autorskih i srodnih prava.

- Ukoliko ne postoji dogovor sa izdavačima i autorima udžbenika, njihova prava su ovim prekršena. Za takvo kršenje je predviđenja građanska sankcija u obliku naknade materijane, ali i nematerijalne štete. Takođe, po našem Krivičnom zakoniku, povreda autorskih prava je krivično delo za koje je zaprećena čak i zatvorska kazna - kazao je Popović.

Da podsetimo, na adrese pojedinih škola nedavno je stiglo pismo Udruženja izdavača udžbenika u kome navode da će, ako izaberu ove udžbenike, postupiti suprotno Zakonu o udžbenicima, kao i da Kavčić potcenjuje njihovu i nastavničku stručnost.

- Odabirom PDF fajlova sa sajta Fondacije, škola bi mogla doći u situaciju da ne može da nastavi proces digitalizacije. U svojim nastupima Kavčić poziva roditelje da vrše pritisak na nastavnike da biraju PDF fajlove, čime ponižava njihovo znanje i sposobnost da procene kvalitetan materijal - naveli su izdavači u dopisu od 2. februara.

(Kurir.rs /J. P.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja