SVE VIŠE DROGIRANIH VOZAČA NA PUTEVIMA SRBIJE: Narkotike mahom uzimaju mladi, misle da im niko ne može ništa
Ilustracija, Foto: Shutterstock

opasno

SVE VIŠE DROGIRANIH VOZAČA NA PUTEVIMA SRBIJE: Narkotike mahom uzimaju mladi, misle da im niko ne može ništa

Društvo -

Gotovo da ne prođe dan a da policija ne otkrije vozača koji je vozio pod dejstvom alkohola i narkotika. Tokom protekle nedelje, pripadnici Uprave saobraćajne policije MUP-a, isključili su iz saobraćaja 36 vozača zbog učinjenog prekršaja nasilničke vožnje i 42 vozača zbog upravljanja vozilom pod dejstvom psihoaktivnih supstanci.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

Kada je reč o vožnji pod dejstvom psihoaktivnih supstanci, najveći broj vozača isključen je iz saobraćaja na teritoriji Beograda, potom Kruševca, Leskovca, Niša, Pančeva, Požarevca i Čačka.

Kako navode u Ministarstvu unutrašnjih poslova, 18 vozača koji su zatečeni da upravljaju vozilom pod dejstvom psihoaktivnih supstanci nisu stariji od 24 godine, dok najmlađi vozač ima 17 godina.

U poslednje vreme je primetna zloupotreba narkotika, naročito kod mladih vozača. Stručnjaci kažu da se mladi vode mišlju da ih saobraćajna policija, ukoliko nisu pili, a koristili su neku psihoaktivnu supstancu, neće slati da vade krv. Međutim, zaboravljaju na činjenicu da pripadnici Uprave saobraćajne policije od Nove godine imaju odobrenje da kontrolišu vozače na prisustvo psihoaktivnih supstanci.

Naime, sada, uz pomoć brzog testa, može da se proveri da li osoba koja upravlja motornim vozilom ugrožava saobraćaj vožnjom pod dejstvom narkotika ili ne. Kontrola, koju sprovode policijski službenici, radi se na dva načina. Prvi je na osnovu uzorka pljuvačke korišćenjem uređaja Dräger DrugTest 5000. Kontrola traje oko 10 minuta, a za to vreme uređaj detektuje sedam najvažnijih grupa narkotika na osnovu pljuvačke.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

Vozač za koga se sumnja da vozi pod uticajem narkotika dobiće poseban uložak s cevčicom u koji ubacuju veću količinu svoje pljuvačke, koja se zatim stavlja u aparat koji vrši analizu pljuvačke. Na osnovu uzorka pljuvačke, detektuje se prisustvo amfetamina, kanabisa, kokaina, metamfetamina, opijata, metadona i benzodijazepina.

Drugi način kontrole je upućivanje vozača za koga se posumnja da upravlja vozilom pod dejstvom psihoaktivnih supstanci na stručni pregled u odgovarajuću zdravstvenu ustanovu, gde medicinsko osoblje radi analizu uzorka krvi, odnosno urina.

Podaci govore da je u Srbiji prošle godine isključeno 665 vozača zbog ovog prekršaja, što je 50 odsto više nego u 2019. godini. Prema dostupnim podacima, u godini za nama bilo je 45 saobraćajnih nezgoda u kojima su učestvovali vozači koji su upravljali vozilom pod uticajem narkotika, naspram 3.500 koji su vozili pod dejstvom alkohola.

Pored upravljanja vozilom pod dejstvom psihoaktivnih supstanci, saobraćajna policija je, tokom protekle nedelje, zatekla i 16 vozača u činjenju drugih prekršaja. Najviše vozača isključeno je iz saobraćaja na teritoriji Sremske Mitrovice zbog nasilničke vožnje, dok su zbog istog prekršaja vozači isključeni na teritoriji Beograda, Niša i Novog Sada, dok je šest vozača isključeno iz saobraćaja zbog upravljanja vozilom sa više od tri promila alkohola, saopštio je MUP.

Ilustracija
Ilustracijafoto: MUP

Paprene kazne

Kazne za vozače koji upravljaju vozilom pod dejstvom psihoaktivnih supstanci su slične kao i za alkohol. Zakonom je zaprećena novčana kazna od 20.000 do 40.000 dinara, minimum šest meseci zabrane upravljanja vozilom i osam kaznenih poena, a neodgovorni vozač se odmah zadržava u policijskoj stanici u periodu od 12 sati.

Oni koji odbiju ovakvo testiranje biće kažnjen novčanom kaznom od 100.000 do 120.000 dinara, 14 kaznenih poena i oduzimanjem dozvole na osam meseci ili zatvorskom kaznom od 30 dana.

(Kurir.rs/Dnevnik.rs, D. Nikolić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja