IZBOR ZA NOVOG PATRIJARHA

LJUDI BIRAJU, ALI BOG ODLUČUJE! Patrijarha biramo apostolskim žrebom - Ovo su koraci (KURIR TELEVIZIJA)

Društvo -

Nakon što je Srpska pravosalvna crkva tri meseca bila bez crkvenog poglavara, danas se na Saboru koji će se po prvi put u istoriji održati u Hramu Svetog Save, apostolskim žrebom bira novi poglavar.

Apostolski žreb u izboru poglavara koji propisuje Ustav Srpske pravoslavne crkve, uveo je još patrijarh German 1967. godine.

Ovom metodom izbora je pre svega, potpuno isključena mogućnost da država ili neko drugi, izvan crkve, na bilo koji način utiču na glasanje za izbor novog crkvenog poglavara.

Stav predviđa da na tronu Svetog Save može da bude svako ko je „eparhijski episkop najmanje pet godina“, a procedura nalaže da trojicu kandidata tajnim glasanjem bira Sabor, čiji su ravnopravni članovi svi mitropoliti i episkopi kako u Srbiji, tako i u svetu.

Da bi Sabor mogao da započne sa radom na njemu mora biti prisutno najmanje dve trećine aktivnih eparhijskih arhijereja, što znači da u kvorum ne ulaze vikarni episkopi. Izbornoj sednici Svetog arhijerejskog sabora predsedava najstariji episkop po rukopoloženju ili hirotoniji.

Glasa se tajno, listićima, a svaki od trojice kandidata mora da dobije više od polovine glasova, zbog čega postoje najmanje dva kruga glasanja.

Svakom izbornom krugu prethodi molitva priziva Svetog duha.

Nakon što se saznaju imena trojice kandidata koji su dobili natpolovične većine glasova, prelazi se na biranje žrebom, odnosno „apostolski način“, koji proističe iz novozavetnog izbora apostola Mateja posle Judinog izdajstva.

Tokom službe „Priziva Svetog Duha za izbor novog patrijarha“ tri imena se stavljaju u zasebne koverte. One se potom zapečate i stavljaju u jevanđelje koje se odnosi u oltar hrama.

U tačno određenom delu službe, jedan od monaha, izabran od Sabora, izvlači kovertu u kojoj je ime novog patrijarha. Kovertu predaje predsedavajućem Izbornog sabora, koji je otvara kovertu i saopštava ime novog patrijarha srpskog.

Glasnim izgovaranjem imena novoizabranog patrijarha predsedavajući zaključuje izbornu sednicu.

OVDE MOŽETE DA PRATITE UŽIVO KURIR TELEVIZIJU

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track