SPC DOBILA 46. PATRIJARHA: Porfirije pomirljiv čovek blage reči
Foto: Beta/Damir Sencar

IZABRANI

SPC DOBILA 46. PATRIJARHA: Porfirije pomirljiv čovek blage reči

Društvo -

Mitropolit zagrebačko-ljubljanski (60) izabran je za novog poglavara SPC. Najviše glasova, pored njega, imale su vladike Irinej i Jefrem. Glasanje je u kripti Hrama Svetog Save trajalo oko sat i po, a ceo sabor završen je za tri i po sata

Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije (60) novi je patrijarh Srpske pravoslavne crkve.

U izbor za trojicu kandidata za poglavara Srpske pravoslavne crkve, osim Porfirija, ušle su i vladike Irinej (bački) i Jefrem (banjalučki), a otac Matej, arhimandrit iz manastira Sisojevac, izvukao je kovertu sa imenom mitropolita.

Novi patrijarh je izabran za samo tri i po sata - oko 15.30, kada su se i oglasila zvona na Hramu i čulo se, kako su javili reporteri, „dostojan“ na grčkom jeziku, što označava da je izabran novi poglavar SPC.

Iz prve

Sveti arhijerejski sabor SPC počeo je juče u 12 sati u kripti Hrama Svetog Save, a radnom delu je prethodila sveta arhijerejska liturgija sa prizivom Svetog duha. Liturgiju je služio mitropolit dabrobosanski Hrizostom, koji od smrti patrijarha Irineja obavlja i dužnost čuvara patrijaršijskog trona. Saborom je predsedavao episkop sremski Vasilije, jer je Lavrentije, episkop šabački i administrator Eparhije valjevske, pre dva dana hospitalizovan u Kliničkom centru Srbije. U kripti Hrama svakog vladiku sačekao je poseban sto, opremljen mikrofonom i monitorom na kome su bili snimani govornici.

patrijarh Porfirije
foto: Zorana Jevtić

Saboru, osim Lavrentija, nisu prisustvovali i vladika australijsko-novozelandski Siluan i episkop zapadnoamerički Maksim. Pravo na kandidaturu imalo je ukupno 30 arhijereja (uslov je da imaju pet godina eparhijske službe), a kandidaturu su juče istakli, kako saznaje Kurir, vladike Joanikije, Grigorije, Ignatije, Jovan, Porfirije, Irinej, Jefrem i Justin.

Usledilo je tajno glasanje, koje je počelo malo pre 14 sati, i odmah u prvom krugu su se izdvojili Irinej bački, vladika Jefrem banjalučki i mitropolit Porfirije. Kurir je ranije pisao da upravo ova trojica crkvenih velikodostojnika imaju najveće šanse da uđu u izbor za trojicu kandidata za patrijarha.

patrijarh Porfirije
foto: Stefan Stojanović

Preokret

Od 43 glasa, vladike Irinej, Jefrem i Porfirije imali su čak 36 glasova. To znači da je i dobar deo vladika iz suprotstavljenog tabora na kraju glasao za njih.

Iako je predviđeno vreme za izbor patrijarha bilo oko šest i po sati (od 12 do 18.30, diskusija i samo glasanje), novi poglavar SPC izabran je za samo tri i po sata. Apostolskim žrebom iz jevanđelja, novog, 46. patrijarha izabrao je otac Matej.

U zgradi Patrijaršije sinoć je organizovana večera, na kojoj su okupljene vladike čestitale novom poglavaru izbor, a on će danas preuzeti novu dužnost.

patrijarh Porfirije
foto: Nemanja Nikolić

Kurir je u danima pred sabor u više navrata pisao o sukobu dva tabora unutar crkve. Obe struje su bile rešene da guraju po tri svoja kandidata kao celinu, jer onda ko god od njih da bude izabran za patrijarha, biće sigurni da će sprovoditi njihovu crkvenu politiku. Poslednji sukob je izbio u vezi sa izborom arhimandrita koji će izvlačiti kovertu sa imenom novog poglavara - Sinod je odlučio da to bude arhimandrit Jovan Radosavljević, ali su vladike Teodosije, Justin i Joanikije insistirale da to bude otac Matej. Na kraju, ova dužnost je poverena ocu Mateju.

otac Matej
foto: Stefan Stojanović

OVAKO JE TEKAO IZBORNI SABOR

irinej Bulovic, Jefrem, Joanikije, Hrizostom, vladika Grigorije
foto: Zorana Jevtić, Ana Paunković
  • 08.33 - Autobus je dovezao većinu vladika ispred Hrama Svetog Save.
  • 08.45 - Vrh SPC je odlučio da se arhijerejska liturgija koja je održana na početku zasedanja održi iza zatvorenih vrata i bez prisustva vernika. Vrata na hramu su posle ulaska arhijereja zatvorena.
  • 09.07 - Počela je sveta arhijerejska liturgija, koju predvode mitropolit dabrobosanski Hrizostom i episkop šumadijski Jovan. U službi učestvuje petnaestak vladika: raško-prizrenski Teodosije, slavonski Jovan, kruševački David, mileševski Atanasije, moravički Antonije, budimljansko-nikšićki Joanikije, diseldorfski Grigorije, zapadnoamerički Irinej, buenosajreski i južnoamerički Kirilo i dioklijski Metodije. Ostale vladike molitveno prisustvuju bogosluženju.
  • 10.06 - Završena je sveta arhijerejska liturgija u Hramu Svetog Save. Vladike izašle iz hrama na pauzu.
  • 11.35 - Vladike se vraćaju u hram, gde u 12 sati počinje izborni sabor.
  • 11.41 - U kripti hrama svakog vladiku je čekao zaseban sto, opremljen mikrofonom i monitorom, na kome su snimani govornici. Na svakom „radnom mestu“ bila je i fascikla sa članovima Ustava SPC koji regulišu izbor poglavara, rokovnik za beleške s logom Crkve i bočica sa alkoholom za dezinfekciju ruku.
  • 12.00 - Počeo je radni deo sabora.
  • 14.00 - Počelo je tajno glasanje za izbor za novog patrijarha
  • 15.30 - Porfirije izabran za novog poglavara SPC.

Kurir.rs/ Katarina Blagović/ Foto: Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track