IZ MINUTA U MINUT

SVEČANI ČIN U SABORNOJ CRKVI: Ustoličen patrijarh srpski Porfirije KURIR TV

Društvo -

Patrijarh Porfirije ustoličen je danas u Sabornoj crkvi Svetog arhangela Mihaila na Svetoj liturgiji. U prvoj besedi, novi patrijarh zamolio za podršku. U Sabornoj crkvi i predsednik Srbije Vučić, predstavnici Vlade Srbije, kao i drugi zvaničnici.

Mitropolit Porfirije ustoličen je danas kao 46. patrijarh srpski na svetoj arhijerejskoj liturgiji u beogradskoj Sabornoj crkvi Svetog arhangela Mihaila. Patrijarh je uz pevanje Aksios (Dostojan) primio simbole patrijaršijskog dostojanstva - panagiju, žezlo i belu panu kamilavku.

1 / 124 Foto: Tanjug Printscreen

11.30 - Patrijarh Porfirije pozdravio vernike s balkona Patrijaršije

Patrijarh srpski Porfirije, nakon liturgije u Sabornoj crkvi na kojoj je ustoličen, pojavio se prvi put pred vernicima na balkonu Patrijaršije. To je ujedno označilo i kraj svečanosti ustoličenja novog 46. patrijarha srpskog.

Pri izlasku iz Saborne crkve patrijarhu Porfiriju ruku su celivali vernici, a nakon toga je ušao u zgradu Patrijaršije. Na balkonu se pojavio zajedno sa vladikama SPC, odakle je blagosiljao okupljene ispred Patrijaršije.

1 / 16 Foto: Ana Paunković

11.22 - Završena beseda patrijarha Porfirija

Poglavar SPC je, između ostalog rekao, rekao da je Hristos naša mera, i da stoga patrijaršijska služba treba da bude utemeljena na iskustvu svetih ljudi.

Patrijarh, ustoličenje, ustoličenje patrijarha, Patrijarh Porfirije
foto: Zorana Jevtić

10.52- U toku beseda patrijarha Porfirija

Patrijarh je započeo svoju prvu patrijaršijsku besedu po ustoličenju. Prve reči i poruka svima bila je: "Molim vas da me podržite!"

- Molim se Bogu i molim sve vas da me molitvama i delima podržite, da kao poglavar makar i u najmanoj meri budem dostojan naslednik svojih prethodnika. Pred živim Bogom i crkvom i svima vama iskreno ispovedam da se nemam čime pohvaliti osim slabostima svojim - kazao je patrijarh Porfirije.

10.50 - Ustoličen patrijarh srpski Porfirije

U tron ga je uveo mitropolit Hrizostom. Patrijarh je uz pevanje Aksios (Dostojan) primio simbole patrijaršijskog dostojanstva - panagiju, žezlo i belu panu kamilavku.

1 / 21 Foto: Zorana Jevtić

10.45 - Počeo sveti čin ustoličenja

Tokom obreda ustoličenja novom patrijarhu, po ustaljenoj tradiciji, biće uručena jedinstvena panagija patrijarha Dimitrija, prvog patrijarha obnovljene srpske patrijaršije. Reč je o ikoni Bogorodice koju arhijereji nose oko vrata i koja se pun vek nasleđuje među srpskim patrijarsima. Ona se smatra svojevrsnom svetinjom Srpske pravoslavne crkve.

Patrijarh, ustoličenje, ustoličenje patrijarha, Patrijarh Porfirije
foto: Kurir Printscreen

10.35- U Sabornu crkvu stigao predsednik Srbije Aleksandar Vučić

S predsednikom Srbije na ustoličenje 46. patrijarha srpskog stigao je i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik.

1 / 6 Foto: Kurir Printscreen

10.31 - Počelo pričešćivanje vernika

U Sabornoj crkvi počeo je obred primanja Svete tajne pričesti, posle čega će novi patrijarh biti uveden u tron srpskog patrijarha.

Njemu će biti uručeni simboli vlasti i časti - žezlo, panagija i bela panakamilavka.

patrijarh, ustolicenje, patrijarh Porfirije, ustolicenje patrijarha, SPC
foto: Zorana Jevtić

10.05 - Sveta liturgija je u toku

Ispred Saborne crkve i dalje pristuže sve veći broj vernika, ali i državnih i verskih zvaničnika.

Sama liturgija počela je blagoslovom patrijarha Porfirija, a nakon završetka se očekuje njegova beseda čime će i zvanično postati 46. poglavar Srpske pravoslavne crkve.

1 / 5 Foto: Zorana Jevtić

9.43 - Čitanje Jevanđelja

Veliki broj vernika prisutan je u Sabornoj crkvi, kao i mnogi zvaničnici. Jedan od sveštenika koji služe na liturgiji pročitao je sveto Jevanđelje.

1 / 13 Foto: Zorana Jevtić

Ustoličenju ne prisustvuju episkop bački Irinej i banjalučki Jefrem, koji su bili sa Porfirijem u trojnoj kandidaturi, kao ni vladika sremski Vasilije koji je predsedavao izbornim saborom kao najstariji prisutni arhijerej po stažu.

9.25 - Prvo mnogoljestvije novom patrijarhu od đakona

Nakon ustoličenja novi patrijarh će održati besedu.

9.05 - Aleksandar Đurđev za Kurir televiziju: Porfirije oduvek bio oslonac narodu

Aleksandar Đurđev, predsednik Srpske lige, istakao je za Kurir televiziji da je patrijarh Porfirije izutetna ličnost i da je posvećen pastirskoj ulozi koju obavlja od trenutka kada se zamonašio.

- Njegovi dani proticali su neizmenjeno, u pastirskoj misiji, bio je oslonac svima koji su tražili utehu i božju pomoć. On je čovek izuzetne skromnosti, pažnju ne poklanja samom sebi, već narodu i predaje se u svakom smislu te reči.

Djurdjev
foto: Kurir Televizija Printscreen

Đurđev kaže da je patrijarh Porfirije izabran u prvom krugu što predstavlja da su svi episkopi razmišljali o tome šta ono što je potrebno danas u 21. veku i budućim izazovima i ko može dati najveći doprinos da iz svih iskušenja izađemo kao pobednici. On dodaje da nije bilo dileme ko će biti novi patrijarh i da očekuje slogu države i patrijarha.

- SPC je izdržala mnoga iskušenja i udare, opstala je i kada srpska država nije uspela. Ima iskustvo i kapital i to joj niko ne može oduzeti. Verujem da će patrijarh Porfirije imati snagu da može da nosi sa budućim problemima i da ćemo iz toga izaći jači.

1 / 8 Foto: Zorana Jevtić

9.00 - Patrijarh Porfirije blagoslovio prisutne, počela Sveta liturgija

Ispred Saborne crkve prisutni su vernici, kao i veliki broj medijskih ekipa. Očekuje se da će Liturgija i čin svečanog ustoličenja patrijarha Porfirija trajati oko tri sata, a nakon ustoličenja novi patrijarh će održati besedu.

8.57 - Na liturgiju u Sabornu crkvu stigli su i predstavnici Vlade Srbije, kao i drugi zvaničnici

Ustoličenju patrijarha Porfirija prisustvuju beogradski muftija Mustafa Jusufspahić, nadbiskup Stanislav Hočevar, ministri u Vladi Srbije Maja Popović, Maja Gojković, Darija Kisić Tepavčević, Nikola Selaković, Aleksandar Vulin, Zlatibor Lončar, a očekuje se i dolazak predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Liturgiji prisustvuju i ambasador Srbije u Crnoj Gori, koji je proglašen ''personom non grata'' u toj zemlji, Vladimir Božović, direktor Uprave za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama Vladimir Roganović, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, direktor Bezbednosno-informativne agencije Bratislav Gašić, princ Filip i princeza Danica Karađorđević i istaknute javne ličnosti. Patrijarh Porfirije u Sabornu crkvu došao je iz Patrijaršije, a prošao je kroz špalir koji su formirali učenici Bogoslovije u Beogradu u pratnji episkopa SPC i ipođakona Dejana Nakića i Vladimira Jelića. U Sabornu crkvu stigla je i predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović i predsednik Supštine RS Radovan Višković.

1 / 19 Foto: Kurir Televizija Printscreen, Tanjug Printscreen, Zorana Jevtić

8.55 - Patrijarh Porfirije stigao u Sabornu crkvu u Beogradu

Svi arhijereji Srpske pravoslavne crkve, na čelu sa patrijarhom Porfirijem, ušli su u Saborni hram, gde se očekuje početak Svete liturgije.

8.45 - Sve je spremno u Sabornoj crkvi za početak Svete liturgije

Očekuje se da liturgija počne u 9 sati.

8.40 - Vernici su se jutros okupili ispred Saborne crkve pred početak liturgije

Datum svečanog uvođenja u tron patrijaraha srpskih u Pećkoj patrijaršiji, istorijskom sedištu poglavara Srpske pavoslavne ckve biće naknadno saopšten.

Mitropolit Porfirije izabran je za 46. patrijarha srpskog, a 57. poglavara SPC, jer je pre prvog patrijarha bilo 11 arhiepiskopa koji su bili poglavari.

Sabor Srpske pravoslavne crkve održan je prvi put u Hramu Svetog Save, a ne u Patrijaršiji, zbog većeg prostora koji je omogućio da se ispoštuju sve epidemiološke mere.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track