SRBIJA JOŠ NIJE NA REDU: Planirate u Grčku na more? Poslednji sastanak nadležnih ne donosi ohrabrujuće vesti
Foto: EPA / DIMITRIS TOSIDIS

I DALJE ČEKAMO

SRBIJA JOŠ NIJE NA REDU: Planirate u Grčku na more? Poslednji sastanak nadležnih ne donosi ohrabrujuće vesti

Društvo -

Srpski turisti nestrpljivo očekuju novosti iz Grčke i odgovor na pitanje da li će ovog leta moći na grčke plaže i pod kojim uslovima. Kako se saznaje, u poslednjem razgovoru funkcionera Halkidikija zaduženog za turizam sa kancelarijom ministra turizma Harisa Teoharisa, iz grčke Vlade je stiglo kratko objašnjenje da Srbija "još nije na redu" i "da se čekaju dodatni detalji", kada je reč o otvaranju Grčke za srpske turiste.

Ovih dana intenzivirani su razgovori naših zvaničnika sa zemljama u koje Srbi najčešće putuju. I sve je na nivou razmenjivanja informacija, bez precizno definisanih uslova pod kojima će srpski građani ove letnje sezone moći da putuju. Što se tiče Grčke, kako tvrdi izvor, pojedine najnovije izjave tamošnjih predstavnika vlasti ne ukazuju na dobro.

"Jedan od važnih funkcionera Halkidikija koji je zadužen za turizam u sredu je razgovarao sa kancelarijom grčkog ministra turizma Teoharisa. Na pitanje kada će se za Srbe otvoriti Grčka i zašto još uvek nije postignut bilateralni dogovor kao sa Izraelom, Rusijom i Velikom Britanijom, dobijen je kratak odgovor – "da još nije na redu i da se čekaju dodatni detalji", kaže naš izvor.

"U skladu sa informacijom koju nam taj izvor šalje, postoji strah da će se o ovome odlučivati tek u jeku proleća, iako će on konstantno insistirati na pozitivnom odgovoru, budući da Halkidiki u velikoj meri zavisi od turista iz Srbije i okolnih zemalja”, kaže Ivana Stanojević, koja dugi niz godina radi i živi u Solunu, a koja je i administrator Fejsbuk stranice "Live from Greece".

Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (YUTA), kaže da su razgovori sa Grcima u toku, da se razmenjuju mejlovi i da se trenutno radi na usaglašavanju protokola i objedinjavanju uslova za ulazak građana obe zemlje.

"Usaglašava se i sertifikat o vakcinaciji, a traži se i alternativa, odnosno uslovi putovanja za one koji nisu vakcinisani. Trebalo bi da bude dozvoljena još neka vrsta testova na licu mesta, osim PCR, jer su antigenski testovi, na primer, jeftiniji, a Grcima su se pokazali kao efikasni", kaže Seničić.

On dodaje da je još posla pred njima - da treba predvideti regulativu i za ulazak organizovanih grupa i autobusa, odnosno popunjenost kapaciteta u skladu sa epidemiološkim merama.

"Ako se insisitira na ograničenju, tražićemo da to ne bude manje od 70 odsto autobusa, jer ako bi išli na 50 odsto to će značajno poskupeti prevoz", dodaje Seničić i kaže da se precizniji uslovi očekuju oko 20. marta, ako ne bude nekih novih katastrofalnih talasa korone.

Takođe, počinje masovna vakcinacija i u Grčkoj, što će biti dodatni plus. Seničić kaže da ima pozitivnih naznaka da vrsta vakcine neće biti uslov za ulazak.

"Pre nekoliko dana ministar turizma Grčke je pričao sa svojim kineskim kolegom, sa idejom da se kineski turisti ponovo pojave u Grčkoj ove godine. To je veliki broj ljudi, a ovaj podatak nama može da govori da Grci neće insistirati na nekoj posebnoj vakcini, jer su u međuvremenu postigli dogovor i sa Rusima", ocenjuje Seničić.

Što se tiče drugih zemalja, najavljeno je da će Turci, kao i prošle godine, ukinuti PCR test na početku sezone i obavljaće testiranje na aerodromu po slučajnom uzorku. Kako ističe Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (YUTA), oni ne žele da menjaju ove alternative, ali se još uvek nisu odredili prema vakcini.

"Kada je reč o susednim zemljama, mislim da Bosna i Hercegovina, Albanija i Severna Makedonija ne bi trebalo da budu problem. Bugarska nam je još uvek nepoznanica, kod njih za sada funkcioniše PCR test, ali ima naznaka da bi mogao i da bude ukinut u martu ili aprilu, pred početak letnje sezone", navodi naš sagovornik.

Seničić napominje da iz Crne Gore dolaze uveravanja da neće uvoditi nikakve restrikcije, dok će se Hrvatska ponašati u skladu sa odlukom EU.

Od nekih daljih destinacija, iz Egipta takođe najavljuju da neće menjati uslove i da će i dalje biti dovoljan PCR test, dok još nije poznat stav Egipta kada je reč o vakcinama.

(Kurir.rs/Blic)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track