Najnovije vesti

IMAMO SREĆE, ZAHVALNI SMO NA VAKCINAMA: Direktorka Torlaka o proizvodnji Sputnjika V u Srbiji i šta bi to značilo za građane
Foto: Printscreeen/RTS

Vera Stoiljković

IMAMO SREĆE, ZAHVALNI SMO NA VAKCINAMA: Direktorka Torlaka o proizvodnji Sputnjika V u Srbiji i šta bi to značilo za građane

Društvo

Proizvodnja vakcine u Srbiji na Institutu "Torlak" značilo bi da je ona građanima u svakom trenutku na raspolaganju, kontininuitet imunizacije nikada ne bi bio doveden u pitanje i oni bi bili preventivno zaštićeni od pojave ove bolesti, navodi direktorka Instituta "Torlak" Vera Stoiljković.

Vera Stoiljković je navela da je delegacija ruskih stručnjaka odobrila da na Institutu "Torlak" počne prva faza proizvodnje ruske vakcine protiv korona virusa "sputnjik V".

- Prva faza obuhvata proizvodnju finalnog glota i finalnog proizvoda što praktično znači punjenje i pakovanje vakcine. To znači da će se taj deo proizvodnog procesa odigravati na Institutu "Torlak". Kojom brzinom ćemo ići zavisi od vremena koje je potrebno da se proizvodni pogoni usklade sa proizvodnjom nove vakcine - objašnjava Stoiljkovićeva.

Na pitanje šta nam je sve potrebno za drugu fazu proizvodnje koja podrazumeva celokupan proces proizvodnje odgovara da se još uvek o tome nije razgovaralo.

- Za drugu fazu potrebno je da pre svega započnemo razgovore u vezi toga, mi o tome još nismo pričali to je praktično početak proizvodnje ove vakcine. Da bi do toga došlo moramo da preuzmemo tehnologiju, moramo da napravimo nove pogone, da ih obezbedimo sa opremom i sistemima i odgovarajuće obučenim kadrom - objašnjava direktorka Instituta "Torlak".

Ističe da bi proizvodnja ove vakcine u Srbiji na Institutu "Torlak" značilo da je ona uvek na raspolaganju građanima Srbije.

- Mi sada imamo sreće i zahvalni smo što imamo vakcine, ali ne postoji uvek mogućnost stranih proizvođača da na vreme obezbede dovoljne količine koje su nam potrebne, pošto oni imaju posebne liste prioriteta kojima obezbeđuju određene države vakcinama. Tako bi našim pacijentima u slučaju proizvodnje domaće vakcine ona u svakom trenutku bila na raspolaganju, kontininuitet imunizacije nikada ne bi bio doveden u pitanje i oni bi bili preventivno zaštićeni od pojave ove bolesti - objašnjava Stoiljkovićeva.

Ističe da bi proizvodnja vakcini omogućila zdraviju populaciju.

- Što se lekara tiče njima bi takođe preventivom odnosno vakcinisanjem stanovništva posao bio znatno olakšan, došli bi do toga da su mnogo manji napori, mnogo lakše kliničke slike, što bi za državu sve zajedno značilo zdraviju i uspešniju populaciju - zaključila je direktorka Instituta "Torlak".

(Kurir.rs/ RTS)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...