VAŽNO JE PROVERITI

EPIDEMIJA LAŽNIH VESTI PREPLAVLJUJE INTERNET: Evo kako da prepoznate PROVERENE informacije (KURIR TELEVIZIJA)

Društvo -

Osim epidemije kovida-19, u Srbiji je aktuelna još jedna – epidemija lažnih vesti. Prema istraživanju Saveta za strateške politike, svaka šesta vest na naslovnim stranama je lažna.

Nekadašnji premijer Jugoslavije Milan Panić umro je samo u medijima. Informacije o smrti mitropolita Amfilohija i patrijarha Irineja su osvanule dok su oni još bili na respiratorima.

Trećinu čine vesti o korona virusu i vakcinaciji. Nema ih samo u štampanim, već i u elektronskim medijima i na portalima.

"Mi smo videli nedavni skandal sa jednom televizijom koja je objavila vest koja je neproverena i koja je nanela dosta štete, vezana je za vakcinaciju, i potencijalno može da izazove nesigurnost kod građana i neka panična raspoloženja", naglašava Bojan Bilbija, urednik lista "Politika".

Najmanje lažnih vesti je o Kini i Evropskoj uniji.

"Najveći broj lažnih vesti je o Zapadu i zapadnim partnerima, tačnije uopšteno i o NATO paktu, kaže Miloš Mihajilica iz Saveta za strateške politike.

Najčešći razlog plasiranja neproverenih i netačnih informacija je brzina u izveštavanju.

Bojan Bilbija, urednik lista "Politika" navodi da se za plasirane lažne i oprečne vesti ne snosi nikakva odgovornost.

"Plasiraju laž, neku lažnu vest, zatim sutradan plasiraju nešto sasvim drugo, i nemaju nikakvu odgovornost za iznete teške optužbe", kaže Bilbija.

Da bismo bili tačno informisani, jako je važno da svaku vest proverimo nekoliko puta iz više različitih izvora.

OVDE MOŽETE DA PRATITE UŽIVO KURIR TELEVIZIJU

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track