Najnovije vesti

AKADEMCI U STRAHU

PLAN O ZATVARANJU POLIKLINIKA PODIGAO VELIKU PRAŠINU: Iz ministarstva JASNI – zdravlje studenata najvažnije (KURIR TELEVIZIJA)

Društvo

Planom o optimizaciji navedeno je da će se studentske poliklinike pripojiti domovima zdravlja, a ovaj predlog je zabrinuo studente.

Pojavile su se čak i inicijative za onlajn peticije protiv gašenja ove institucije, a nezadovoljstvo studenata je očigledno.

- Ne bih volela da se zatvori studentska poliklinika zbog toga što ostaje nejasno gde će studenti da se leče. Ja sam neko ko je živeo u studentskom domu i znam da mi je studentska poliklinika značila zbog toga što je moj karton bio prebačen tamo i svaki pregled koji sam radila, bilo da je za konkurisanje za dom, bilo da je sistematski pregled ili šta god, išla sam u polikliniku i to mi je puno značilo - navodi studentkinja Anastasija Nikolić.

Mreža akademske solidarnosti i angažovanosti uputila je apel nadležnim institucijama da do zatvaranja ne dođe, a ističu i da racionalizacija sistema mora da bude drugačija.

- Smatramo da je vrlo važno, čisto brojčano i zbog građana da se ta reforma izvede drugačije i da sačuvamo klinike. Da se pokaže da li mi stojimo dobro ili loše sa brojem zdravstvenih radnika u ustanovama - kaže Oliver Tošković iz Mreže akademske solidarnosti i angažovanosti.

U Studentskoj poliklinici u Beogradu se leči 130.000 studenata, a iz resornog ministarstva navode da ni do kakvog zatvaranja ne dolazi.

- Ni u jednom predlogu ne stoji da studentska klinika ne postoji. Ova ustanova ima svoje mesto. Važno je da studenti zadovolje svoju potrebu za zdravstvenom zastitom - kaže državni sekretar Ministarstva zdravlja Aleksandar Stefovski.

Predlog zakona je na raspravi do 22.februara. Nadležni kažu da će akademci uvek biti zaštićeni, a da će se tradicija ovog lečilišta sačuvati.

OVDE MOŽETE DA PRATITE UŽIVO KURIR TELEVIZIJU

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...